1.000 posjetilaca
197

U Frankfurtu održana Noć Bosne i Hercegovine, nastupilo više od 100 izvođača

Klix.ba
U organizaciji bh. udruženja koja djeluju u Njemačkoj u Frankfurtu je u subotu, 4. novembra 2017. godine, održana Noć Bosne i Hercegovine koja je okupila mnoge Bosance i Hercegovce koji žive u ovoj zemlji.

Program u trajanju od oko šest sati je izazvao veliko zadovoljstvo kod 1.000 posjetilaca, a oduševljenje ne kriju ni sami organizatori. U organizaciji su učestvovali bh. udruženja iz regije - KUD Zlatni Ljiljani iz Mannheima, Bošnjačka kulturna zajednica Behar iz Gießena/Wetzlara, Kulturno-sportska zajednica BiH iz Hanaua te njemačko-bosanskohercegovačko kulturno udruženje Sevdah – Frankfurt na Majni.

U kulturno-umjetničkom programu su učestvovali Hari Mata Hari, Dragan Stojković-Bosanac, Enis Bešlagić, Emina Tufo, Jakica, Anto, Jurica i Tomica Filipović, Elvedin Muhić, Muhamed Šehić-Hamić, folklorne sekcije gore navednih organizacija te druge istaknute ličnosti iz političkog, kulturnog i sportskog života regije.

Novi generalni predstavnik Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Lučijano Kaluža je u svom obraćanju gostima posebno istakao važnost zajedništva i međusobne saradnje. Među uzvanicama su bili i predstavnici grada Frankfurta na Majni te generalni sekretar CDU Hessen i član državnog parlamenta Hessena Manfred Pentz, kao i član gradskog vijeća Michael Löwenstein, koji su se obratili gostima. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Generalnih konzulata Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Neki od gostiju su bili i predsjednik bh. privrednog saveza u Njemačkoj Clarsen Ratz, predsjednik Hrvatskog Svjetskog Kongresa Njemačke Franjo Akmadža, potpredsjednik Hrvatskog Gospodarskog Saveza u Njemačkoj Zdravko Bošnjak te Maida Huseinović i Aida Vildić iz Mreže bh. studenata i akademika u Njemačkoj.

Ova kulturna manifestacija imala je humanitarni karakter. Naime, sva finansijska sredstva će biti direktno proslijeđena humanitarnim, socijalnim i obrazovnim projektima u Bosni i Hercegovini.

Poslije pozdravne riječi i intoniranja himni SR Njemačke i Bosne i Hercegovine, akademski dio programa je otvorio Elvedin Muhić koji je na harmonici izveo Vivaldijevu kompoziciju "Četiri godišnja doba".

Sevdalinke su izvodili braća Jakica i Anto Filipović, a sviranjem na violini i pjevanjem sevdalinki se se predstavili i Jurica i Tomica Filipović. Enis Bešlagić je na sebi svojstven i prepoznatljiv način izveo svoju malu stand-up komediju. Večer su uljepšale izvedbe Muhameda Šehića koji je na harmonici, osim sevdalinki, izvodio i francuski valcer i rusku polku, zatim sevdalinke Dragana Stojkovića Bosanca, Emine Tufo, a nekoliko sevdalinki vrhunski je otpjevao i Hari Mata Hari

Kao simbol zajedništva i jedne zdrave cjeline, po prvi put je u jednoj zajedničkoj folklornoj koreografiji nastupilo više od 100 izvođača. Djeca iz četiri kulturno umjetička društva iz Mannheima, Gießena/Wetzlara, Hanaua i Frankfurta su se publici predstavila igrama iz centralne Bosne i izazvala opšte oduševljenje.

Organizatori se zahvaljuju voditeljima programa Enisu Bešlagiću i Ireni Bašić, generalnom medijskom pokrovitelju Hayat TV, partnerima, svim organizacijama koje su podržale ovu ideju i nastojanjima i svim radnim timovima koji su dali doprinos da Noć Bosne i Hercegovine u Frankfurtu postane prepoznatljiv i jedinstven brend.