Nagrađena djela
9

U Beču će biti predstavljeni najbolji projekti savremene evropske arhitekture

B. R.
Town House - Kingston University (Foto: Ed Reeve)
Town House - Kingston University (Foto: Ed Reeve)
U bečkom Arhitektonskom centru bit će predstavljeni najbolji projekti savremene arhitekture, i to sklopu izložbe "Najbolje evropske građevine (Best European Buildings)" koja će trajati od 6. oktobra do 23. januara sljedeće godine.

Vlasti Beča su saopćile da Evropska komisija i španska fondacija Miles van der Rohe svake dvije godine dodjeljuju nagradu za najbolja djela savremene arhitekture. Ova prestižna evropska nagrada je vrijedna 80.000 eura.

Izložba je fokusirana na, kako je istaknuto, izuzetne arhitektonske projekte koji služe kao orijentir za razvoj savremene arhitekture. Dok su stambeni projekti treći put ušli u finalnu rundu, londonska obrazovna zgrada Town House - Kingston University, kompanije Grafton Architects sa sjedištem u Dablinu, prvi put je osvojila glavnu nagradu.

Lacol (Foto: Luc Miralles)
Lacol (Foto: Luc Miralles)

Dobitnik nagrade "Emerging Architecture 2022" za mlade talente je La Borda, stambeni kompleks zadružnog stanovanja Lacola u Barceloni, koji je ujedno i najviša drvena zgrada u Španiji do sada. 

Lacol (Foto: Luc Miralles)
Lacol (Foto: Luc Miralles)

Među finalistima su i Deadlineov projekat Frizz23 u berlinskom okrugu Kreuzberg, projekat željezničke farme u Parizu, koji je kombinacija poljoprivrednog proizvodnog pogona i socijalnog stanovanja, modernizacija i razvoj Kuće savremene umjetnosti, dizajna i arhitekture Z33 u Hasseltu, Francesca Torzoa, te 85 subvencioniranih stanova arhitektonskog ureda peris+toral.arquitectes. 

Frizz23 (Foto: Jan-Bitter)
Frizz23 (Foto: Jan-Bitter)

Među više od 500 nominovanih projekata iz 41 zemlje, kako je navedeno, vrhunski žiri na čelu s meksičkom arhitekticom Tatianom Bilbao i uz učešće austrijskog arhitekte Georga Pendela za izložbu je odabrao ukupno 40 projekata. Izložba će biti postavljena u Bečkom arhitektonskom centru do 23. januara 2023., saopćile su vlasti Beča.