U Ljubljani
79

U 77. godini preminuo Ulay, konceptualni umjetnik i partner Marine Abramović

L. K.
Veliki konceptualni umjetnik Frank Uwe Lasipen, koji je poznatiji pod imenom Ulay, preminuo je u Ljubljani u 77. godini, nakon borbe s dugom i teškom bolesti.

Ulay je bio dugogodišnji partner umjetnice Marine Abramović. Ujedno je bio i njen saradnik, te je svim ljubiteljima umjetnosti poznat niz njihovih zajedničkih umjetničkih projekata na kojima su sarađivali od 1976. do 1988. godine.

It is with great sadness I learned about my friend and former partner Ulay’s death today. He was an exceptional artist...

Posted by Marina Abramovic on Monday, March 2, 2020
Oni su se nakon 12 godina zajedničkog života odlučili rastati performansom koji su nazvali "Ljubavnici", kada su krenuli sa suprotnih strana Kineskog zida, našli na sredini i zatim zaključili svoj odnos. Ponovo su se sreli tek 2010. godine, kada se on pojavio na njenom performansu "Umjetnica je prisutna" u New Yorku, kada je, na iznenađenje prisutnih, izašao iz publike i sjeo za njen sto na sceni.
Ulay i Marina bili su dugogodišnji partneri
Ulay i Marina bili su dugogodišnji partneri

Što se tiče Ulayevog rada na polju umjetnosti, treba naglasiti da je eksperimentisao u raznim oblicima vizuelne umjetnosti. Težio je ka uključenju publike u svoje projekte i nerijetko koristio polaroid. Osim toga, on je jedan od pionira performansa i body arta u svijetu.