Rijedak talent
3

Turkinja Ayse Isik slika nogom

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ayse Isik, iz turske istočne pokrajine Adiyaman, koja je izgubila ruke kad je imala svega pet godina, slika nogama. Za devet godina Ayse je imala 29 izložbi.

San Ayse Isik je da postane svjetski poznata umjetnica. Isik je prisustvovala programu u Bursi povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gdje je pokazala svoj talenat.

U razgovoru za agenciju Anadolija govorila je o svom životu, kako je izgubila ruke, te o tome kako želi postati profesionalna slikarka. Isik je rekla da je ruke izgubila nesreći dok je radila u polju. Naime, ruke joj je odsjekao kombajn.

"Nakon što sam izgubila ruke, majka me je naučila da se koristim nogama. Ja sada vrlo dobro koristim noge za sve što drugi rade rukama", rekla je Isik.

Istaknuvši da joj je velika želja upisati fakultet likovnih umjetnosti, Isik je naglasila da, ako i ne uspije upisati fakultet, ipak će nastaviti slikati nogama jer taj talenat ima svega nekoliko ljudi na svijetu.

"Sa slikanjem sam se upoznala kada sam imala 18 godina. Počela sam slikati potpuno sama, bez ičije pomoći. Do sada sam imala 29 izložbi. Moja želja je da upišem fakultet likovnih umjetnosti kao i da moje slike budu predstavljene u inostranstvu. Također, jedna od mojih velikih želja jeste da podučavam slikanju osobe sa invaliditetom", priča Isik.

Isik je istakla da ju je povodom otvorenja njene 24. izložbe posjetio i turski premijer Recep Tayyip Erdogan. "Dolazak premijera Erdogana na izložbu me je jako usrećio. Razgovarali smo. Kada je vidio da nogom koristim i češalj, bio je jako iznenađen", rekla je Isik.