magazin
6

Treba li proizvoditi debelu Barbie?

Klix.ba
Jesu li nam potrebne "debele Barbie" kako bismo današnjim djevojčicama pokazali realističniju sliku današnje žene? Ovo pitanje su upravo postavili i na popularnoj Facebook grupi "Plus Size Modeling", odnosno odgovore je zatražilo uredništvo stranice Plus-Size-Modelling.com.

Oni su uz pitanje postavili i fotografiju na kojoj su debela i mršava Barbie. "Trebaju li kompanije početi proizvoditi debelu Barbie lutku? Iskreno, želimo znati?", napisali su.

Post je lajkalo 36.000 ljudi, a više od 1.600 podijelilo, dok je veliki broj ljudi u komentarima proizvodnju debele popularne lutke ocijenio negativno i smatra da bi ona nekorektno predstavljala punije žene.

"Da, hajde da promovišemo loše zdravlje i prehrambene navike, samo još to Amerikancima treba", napisala je jedna od korisnica Facebooka Kyle Boise.

Fotografiju debele Barbie je kreirala stranica Worth1000.com. Neki smatraju da bi se ovakva lutka mogla koristiti u reklamnim kampanjama gdje se pokazuje "stvarna ljepota žene" poput Dovea, za razliku od reklama gdje se proizvode reklamiraju izglednjele mršavice.

Prema pisanju Huffington Posta jedana tvornica je već proizvela punačku Barbie koja prema ocjeni Centra za kontrolu bolesti u SAD-u odgovara izgledu današnjih stvarnih 19-godišnjakinja koje se ne izgladnjuju.