Najavio novi koncert
39

Tonči Huljić uživao na predstavljanju vina u Sarajevu sa suprugom Vjekoslavom

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U uskom krugu kolega i sarajevskih prijatelja, obilježen je dolazak na tržište u Sarajevo jednog od najprestižnijih vina u regiji – Malvasije dubrovačke Karaman, a na druženju su bili i poznati estradni par Tonči i Vjekoslava Huljić.

Malvasija dubrovačka, autohtono vino iz Konavala, kao obiteljski proizvod Nike i Anite Karaman koji su predstavili ovo vino u Sarajevu, u glavnom gradu BiH će se moći pronaći i kupiti u samo odabranim objektima. Proizvodi se u ograničenim količinima, nagrađivano je na svjetskim sajmovima vina i osvajalo titule prvaka svijeta i zlatne medalje, a može se pronaći samo u Italiji, Španiji, Grčkoj, Hrvatskoj (u Dubrovniku) i sada i u Sarajevu. Enolog Niko Karaman, šampion dubrovačke malvasije, sa suprugom Anitom godinama je radio na razvijanju ove sorte vina koja je danas jedna od najprestižnijih koje Hrvatska i regija imaju.

Niko Karaman je na promociji ovog vrhunskog vina u Sarajevu ispričao i zanimljivu anegdotu koja govori da vino ne ide samo uz dobra jela: prvi spomen ovog vina je u arhivima iz daleke 1383. godine, kada poslanik bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića traži dozvolu od Velikog vijeća Dubrovačke Republike za kupnju jedne bačve malvasije “za potrebe zdravlja”.

Tako i Knjiga o vinu, koja se čuva u kapucinskom samostanu u Dubrovniku, govori o pripremi ljekovitog vina poput malvasije. U arhivima je ostalo zabilježeno da ga je na dan svojih zaruka pila i Cvijeta Zuzorić.

Vinarija Karaman iz Dubrovnika sa Sarajevom je povezana već niz godina – u prvim godinama kada su u Dobrovniku organizirani filmski susreti Sarajevo Film Festivala Vinarija Karaman je bila partner, a prijateljstvo se nastavilo i danas.

Tonči Huljić je okupljenima ispričao kako mu je uvijek drago doći u Sarajevo, a tako je bilo i sinoć.

"Kažu da je uvijek prošlost bolja od sadašnjosti. Sreća sadašnjosti je to što će biti bolja od budućnosti. Time sam vam sve rekao. Puno sam vremena proveo na turnejama putujući u Sarajevo, puno prijatelja imam ovdje", izjavio je Huljić za Klix.ba.

U Sarajevu trenutno pregovara za koncert instrumentalne muzike koji bi se trebao održati sa velikim simfonijskim i filharmonijskim orkestrima i sa velikim zborom. Koncert bi trebao biti održan tokom Sarajevo Film Festivala.

U Zagrebu je takav koncert bio u Lisinskom, onda na Trgu kralja Tomislava sa Zagrebačkom filharmonijom i oko 200 muzičara, a publika je imala priliku čuti neke od Huljićevih najvećih hitova koje je napisao za Maksima Mrvicu, grupe Bond i Wild, kao i muziku iz 17 TV serija i filmova, hitove koje su pjevali Oliver Dragojević i Petar Grašo… Koncert će u aprilu biti održan u Beogradu, u maju u Ljubljani, slijede Split i Cetinje, a onda i Sarajevo.