magazin
0

Tamna strana "najmiroljubivijih" zemalja svijeta

FENA
Tamnija strana najmiroljubivijih zemalja u svijetu – naslov je osvrta u bostonskom Christian Science Monitoru na nedavno objavljenu prvu studiju koja rangira zemlje prema razini njihove miroljubivosti, Globalnom indeksu mira.

Temeljna premisa miroljubivosti je da se ne radi "samo o nepostojanju rata, nego i o nepostojanju nasilja". Indeks koristi 24 pokazatelja, među kojima broj ubijenih vojnika, razinu nasilnog kriminala, te odnose sa susjednim zemljama.

Neki su rezultati iznenađujući dok se ne pogleda što se ne uračunava u miroljubivost. Recimo, od 121 zemlje rangirane u studiji, Sjedinjene Države su na 96., a Izrael na 119. mjestu. Ali, Libija, Kuba i Kina – ne baš paragoni ljudskih prava – rangirane su na 58., 59. i 60 mjestu. Prvi faktor koji nedostaje u Globalnom indeksu mira – piše Monitor – jest nasilje prema ženama, a drugi – nasilje prema djeci. Pa tako se kod Kine uopće ne računa infanticid ženske djece, koji je u toj zemlji jedan od najvećih problema.

Isto tako, Ujedinjeni Arapski Emirati su na 38. mjestu, ali se kod njih ne računa praktična trgovina robljem koja se zbiva s dječacima jahačima deva. Poznato je da se tu djecu često tretira gore nego deve, da su podvrgnuti bičevanju i drugom nasilju, kao i izgladnjivanju da bi ostali što lakši.

Čile je na 16. mjestu, ali, jednako kao i u većini latinoameričkih zemalja – pa i mnogih drugih u svijetu – učestalost nasilja u porodici, prvenstveno premlaćivanje žena, iznimno je velika. Jednako, među relevantne faktore nisu uključena "ubistva djevojčica i žena iz časti" koja se zbivaju svakodnevno u zemljama Srednjeg istoka te Pakistanu.

Podaci pokazuju – piše bostonski dnevnik – da je u svijetu – barem u onim dijelovima za koji su dostupne statistike – oko 20 posto žena te između 5 i 10 posto muškaraca pretrpjelo u dječijoj dobi seksualno zlostavljanje. Između 100 i 132 miliona djevojčica i žena u svijetu podvrgnuto je genitalnoj mutilaciji, a svake ih je godine 2 miliona novih.