magazin
0

Justice je novi (stari) kralj bh. brejkinga

Klix.ba
U subotu navečer Univerzitetska dvorana u Tuzli bila je poprište borbe najboljih bh. breakdancera za titulu pobjednika Red Bull BC One BiH Cyphera, državnih kvalifikacija za najveće i najprestižnije B-Boying takmičenje u svijetu danas. Naši B-Boyevi pokazali su šta znaju i mogu, oduševili mnogobrojnu publiku, a naslov najboljeg i kartu za istočnoevropsko regionalno finale ponovo je osvojio B-Boy Justice.

Šesnaest B-Boyeva borilo se u battleovima 1-na-1 po sistemu direktne eliminacije, a njihovo umijeće ocjenjivao je žiri u kojem su bili velikani svjetskog B-Boyinga Ronnie (član Red Bull BC One All Star tima) i Mounir (pobjednik Red Bull BC One 2012), te mlada nada Lux de Lux (pobjednik Red Bull BC One Cyphera u Zagrebu 2011).

U prepunoj Univerzitetskoj dvorani u Tuzli okupilo se preko 1.000 ljubitelja B-Boyinga, koji su napravili vrhunski ugođaj. Na samom početku, nastup članova žirija do usijanja je podigao temperaturu u sali, koja do kraja turnira više nije ni padala. Voditelj je bio Frenkie, koji je svojim repanjem u pauzi prije polufinala dodatno zapalio ionako užarenu atmosferu, a muzičku podlogu je cijelu večer majstorski davao DJ Funk Efemdzemov.

Već u prvom krugu desila se repriza prošlogodišnjeg finala – Koner protiv Justicea (obojica iz Just 2 Cool crewa), a Koner se nažalost na pola battlea morao povući zbog povrede. Simpatije publike definitivno je osvojila B-Girl SHZA iz Tuzle, koja je izuzetno energičnim nastupom uspjela proći prvi krug turnira, no u drugom je krugu izgubila od kasnijeg finaliste Logica.

Battle po battle, krug po krug, uz mnogo atraktivnih poteza, i u polufinale su dospjeli Patron, Logic, Justice i Matija. U finalnom battleu susreli su se Logic i Justice i, nakon uzbudljive borbe, titulu najboljeg BiH brejkera drugu godinu zaredom ponio je Justice (Danijel Vujanović iz Bijeljine). On će predstavljati BiH na istočnoevropskom regionalnom finalu 13. septembra u Zagrebu, gdje će se boriti za jedno od mjesta u velikom Svjetskom finalu Red Bull BC One u Parizu.

"Mislim da je odlučilo to što sam možda bio malo dinamičniji i imao više poteza koje nisam ponavljao", izjavio je pobjednik o finalnoj borbi. "Publika je bila stvarno divna, podržavali su sve takmičare, što plesačima daje dodatnu energiju i motivaciju".

Ovo je bio, nakon prošlogodišnjeg u Sarajevu, drugi po redu Red Bull BC One BiH Cypher. Turnir je, po riječima takmičara i žirija, u potpunosti ispunio sva očekivanja i publici pružio izvrsnu predstavu. A posebno priznanje treba odati fenomenalnoj publici u Univerzitetskoj dvorani, koja je u potpunosti opravdala epitet Tuzle kao grada hip-hopa. Podrška takmičarima bila je gromoglasna od početka do kraja, jednaka i bez favoriziranja.

Svoj doprinos izgledu takmičenja dali su i tuzlanski writeri, koji su sa Frenkijem tokom dana ulaz u Univerzitetsku dvoranu ukrasili grafitima. Treba još napomenuti i to da je dan prije takmičenja Mounir održao radionicu sa mladim bh. brejkerima, što je svakako predstavljalo ogromnu motivaciju za njih – ne susreće se s svjetskim šampionima baš svaki dan, a kamoli pleše s njima. Sve zajedno, veliki poticaj za domaće B-Boyeve i cijelu hip-hop zajednicu.