magazin
0

Svjetski lideri sa najdužim vladavinama

Sarajevo-x.com
Fidel Alejandro Castro Ruz je u ponedjeljak proslavio svoj 81. rođendan. Iako je ovlasti prebacio na svog brata, on je još uvijek predsjednik Kube. Sve i da nije, opet bi bio ubilježen kao lider sa najdužom vladavinom koja je počela 1959. godine. Iza njega se poredalo još mnoštvo njih, od kojih su rijetki na vlast došli legalnim putem, a zadržali se tu kako su znali i umjeli.

Iza Castra najduže vladaju El Hadj Omar Bongo Ondimba koji je predsjednik Gabona postao 1967. te Hassanal Bolkiah, Sultan Bruneia koji je na prijestol došao također 1967. godine.

Muammar Gaddafi je lider Libije od 1969. godine, kada je izveo državni udar protiv kralja Idriza I. Začuđujuće, Gaddafi se nije proglasio generalom, kao što to obično biva.

Sultan Qaboos je vladar Omana od 1970. godine. Politički režim koji je nametnuo s dolaskom na vlast je apsolutna monarhija. Za razliku od susjeda, Saudijske Arabije, Qaboosove odluke nisu podložne modifikacijama od strane sultanske porodice.

Ali Abdullah Saleh je rođen 1942. godine i trenutni je predsjednik Jemena. Od 1978. godine predsjedao je Arapskom Republikom Jemen, a nakon ujedinjenja sa Sjevernim Jemenom, postao je predsjednik Republike Jemen.

Maumoon Abdul Gayoom je rođen 1937. godine, predsjednik Maldiva postao je 1978. Posljednju pobjedu na izborima ostvario je 2003. godine, kada je sa 90 postotnom većinom osigurao sebi šesti petogodišnji mandat. Bio je jedini kandidat, a glasalo se za ili protiv njegovog reizbora.

Obiang Nguema Mbasogo, predsjednik je Ekvatorialne Gvineje od 1979. godine. Član je Demokratske stranke Ekvatorijalne Gvineje, koja je jedina zastupljena u parlamentu. Opozicije skoro da nema, jer skoro svi žive u egzilu. Korupcija u ovoj zemlji skoro da nema granica.

José Eduardo dos Santos je predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga Angole. U kabinetu je od 1979. godine. Na izborima 1992. godine, imao je protukandidata. Nakon prvog kruga, niko od njih nije imao više od potrebnih 50% glasova. Nakon toga njegov oponent se žali na namještanje izbora i izlazi iz utrke.

Robert Gabriel Mugabe je predsjednik Zimbabvea od 1980. godine. Izdigao se kao sljedbenik marksizma. Od 1987., kada je postao premijer, reizabran je 1990., 1996., i 2002. Mandat mu ističe 2008. godine.

Muhammad Hosni Said Mubarak je predsjednik Egipta od 1981. godine. On je jedan od najmoćnijih lidera u regionu. Svoju vladavinu potvrdio je referendumima 1987., 1993., 1999. i 2005. godine. Prema egipatskom Ustavu, niko se ne može natjecati protiv predsjednika.