U Domu mladih
0

Svečano otvorenje prvog festivala "Sloboda narodu" danas u Sarajevu

N. O.
Danas, 18. juna u 15 sati u "Dancing" dvorani Doma mladih Centra Skenderija bit će upriličeno svečano otvorenje Festivala "Sloboda narodu". Festival okuplja predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda, a kompletan program Festivala je organizovan na dvije lokacije u Domu mladih Centra Skenderija - "Dancing" dvorani i Amfiteatru.

Zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetilaca, Festival će se moći pratiti i uživo putem livestreama na YouTube i Facebook nalozima Festivala.

Prve festivalske aktivnosti organizovane su jučer - predavanje Marka Somborca o političkoj karikaturi, izložba njegovih karikatura koja je otvorena za posjetioce u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti tokom trajanja Festivala, promocija knjige Nenada Marjanovića dr. Frica "Život sa Idi(jotima)", te monodrama Radoslava Raleta Milenkovića "Naši dani".

Tokom ceremonije svečanog otvaranja Festivala bit će uručena Nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja, a u užem izboru našli su se Jadranka Miličević, Vehid Šehić, Miodrag Živanović, Esad Bajtal i Slavo Kukić.

Festival će otvoriti programski direktor festivala Srđan Puhalo, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Reinout Vos, glumac i pozorišni reditelj Radoslav Rale Milenković te dobitnik ili dobitnica Nagrade za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja.

Amfiteatar Doma mladih bit će pozornica panel diskusija: "Suočavanje sa prošlošću - da li su kosturi u ormaru ili pod tepihom?", "Sloboda (na)rodu" i "Zašto je RnR postao bezopasan?", dok su za "Dancing" dvoranu planirane diskusije: "Kako preživjeti pričanje uz vjetar - iskustva Sorošovaca", "Manji od makova zrna - kako je biti manjina?" i "Autošovinizam i kako živjeti sa tim".

Subotu, 19. jun obilježit će teme religije, obrazovanja, fašizma, kulture, šunda, pravosuđa i humora. U Amfiteatru Doma mladih bit će održane panel diskusije: "Da li Bog voli kukavice?", "Šta je danas fašizam?", "Obrazovanje u službi vlasti" i " Kako preživjeti propast medija - upustvo za novinare".

U "Dancing" dvorani planirane su panel diskusije: "Da li pravosuđe prati medije - istraživačko novinarstvo, dan poslije?", "Kultura ili šund - šta spaja Balkan?", "Zašto se bojimo Jugoslavije?" i "Kome je do smijeha – humor državni neprijatelj broj 1".

Kompletan program sa svim učesnicima nalazi se na zvaničnoj web stranici Festivala u dijelu Program Festivala "Sloboda narodu".

Festival se održava uz strogu primjenu i poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera i protokola. Osim YouTube i Facebook naloga Festivala na kojima će biti emitovan livestream, informacije o Festivalu su dostupne i na web stranici te na Twitter nalogu @narodu_sloboda.

Vezani članci