magazin
0

Sve predsjednikove bolesti

Sarajevo-x.com
Iako su bili na čelu jedne od najvećih svjetskih sila, čak ni američki predsjednici nisu mogli pobjeći od bolesti. LiveScience je napravio listu predsjednika koji su bolovali od teških bolesti, opisujući patnje kroz koje su prolazili tokom predsjedničkog mandata.

Ronald Reagan

Ozbiljnost Reganove Alzheimerove bolesti izašla je na vidjelo samo nekoliko godina prije njegove smrti. Ipak, historičari spekulišu da je predsjednikova bolest bila u naprednom stadiju čak i za vrijeme njegovog boravka u Bijeloj kući. On je bio najstariji predsjednički kandidat ikad izabran na čelo države u SAD. Regan se žestoko borio da ospori medijske navode o svom zdravstvenom stanju, pa čak i nakon pokušaj atentata i karcinoma na kičmi.

John F. Kennedy[SLIKA]2[/SLIKA]

Suprotno mladalačkom izgledu s kojim se Kennedy predstavljao publici, on je većinu svog kratkog životnog vijeka proveo u bolovima zbog bolesti. Zbog konstantnih bolova koje je osjećao od ozljede iz II. Svjetskog rata i zbog bolovanja od Addisonove bolesti (hroničnog nedostatka adrenalina u žlijezdama), u privatnosti svog doma morao je gutati veliku količinu tableta.

Franklin D. Roosevelt

On je zasigurno bio posljednji predsjednik koji je izbjegao mass medije i pažnju koja se putem njih usmjerava na čelnika države. Zbog toga mu je bilo mnogo lakše skrivati svoje zdravstveno stanje koje je zaista bilo loše. Bolujući od polimielitisa, Roosvelt je jedva mogao stajati na nogama dok je vodio SAD kroz Drugi svjetski rat.

Woodrow Wilson [SLIKA]7[/SLIKA]

Predsjednik Wilson je državu poveo u Prvi svjetski rat i vrlo kompetentno odrađivao svoj posao dok nije imao moždani udar 1919. godine. Iako je njegovo stanje tada postalo vrlo zabrinjavajuće, njegova (ne)sposobnost da radi bila je strogo čuvana od javnosti. Historičari su tek kasnije otkrili da je njegova žena Edith donosila odluke za njega i uopće obavljala njegove dužnosti.

William H. Taft

Taftove četiri godine u Bijeloj kući bile su veoma nezgodne ne samo zbog toga što su ga mnogi smatrali čudnim, već zato što ga je unazađivala njegova prekomjerna tjelesna težina od 136 kilograma. Njegov zdravstveni karton bio je prepun različitih dijagnoza koje su uspostavljene upravo zbog pretilosti. Posebno je bio primijećen poremećaj koji je imao - hipersomnija (prekomjerna potreba za snom) zbog čega je često spavao u javnosti, pa čak i na vrlo važnim sastancima sa svjetskim liderima.

Chester Arthur

Na predsjedničkom mjestu Arthur je bio samo četiri godine – u 19. stoljeću, ali je vjerovatno patio više nego i jedan drugi američki predsjednik. On je naime imao hroničnu upalu bubrega koja ga je ostavljala bez daha i tjerala ga na svakodnevno povraćanje svega što bi pojeo i popio.

Abraham Lincoln[SLIKA]5[/SLIKA]

Ako se izuzme atentat na njega, Lincoln je patio od rijetkog poremećaja o kojem naučnici još uvijek raspravljaju. Naime, oni nisu sasvim sigurni koji zdravstveni problem je Lincoln imao, ali se slažu da je jedan od najomiljenijih predsjednika vjerovatno bio rođen s genetskim poremećajem koji je uticao na njegov nervni sistem i sprječavao ga da se kreće normalno. U prilog tome ide i njegova visina i mršavost koje su obično znaci tog poremećaja.

Zachary Taylor

Ovaj predsjednik nije patio od hroničnih ili genetskih bolesti, ali na LiveScienceovoj listi se nalazi zbog misterioznih okolnosti pod kojima je umro. Taylor je jednostavno umro od naglog akutnog gastroeteritisa koji je dobio nakon što je popio hladno mlijeko i pojeo višnje na proslavi Dana nezavisnosti. Neki historičari su vjerovali da je predsjednik zapravo bio otrovan, ali nakon što je njgovo tijelo ekshumirano i pregledano, rezultati nisu pokazali postojanje otrova.

William Henry Harrison

On je bio deveti predsjednik SAD-a, a na predsjedničkoj dužnosti je proveo manje od mjesec dana. Bio je prvi predsjednik koji je umro na dužnosti. Naglo je dobio upalu pluća koja se proširila dalje po tijelu i za manje od jedne sedmice, Harrison je bio mrtav.

George Washington

Do svojih srednjih godina, prvi predsjednik Sjedinjenih Država izgubio je sve zube zbog upale te je morao nositi drvenu protezu kakva je tada postojala. Ali to je bio najmanji od njegovih problema. Mnogo bolnije bili su čirevi koje je imao te jaka upala koja mu je zamalo oduzela život.