magazin
0

Svaki peti Amerikanac vjeruje da se Sunce okreće oko Zemlje

Sarajevo-x.com
Iako ima još više od godinu dana do predsjedničkih izbora u Americi, o kandidatima se uveliko priča i prave se prve procjene. U isto vrijeme obrazovani Amerikanci opet izražavaju svoje nezadovoljstvo obrazovanošću glasača. Svaki peti Amerikanac vjeruje da se Sunce okreće oko Zemlje.

Da bi demokratski proces imao smisla, narod treba da glasa na osnovu svega onoga što im kandidat nudi i što će popraviti kvalitet njihovog života. No većina ih ipak svoj glas daje onome ko "izgleda predjsjednički" ili onome ko izgleda fino, piše kolumnista "8ball" magazina.

Ipak, da li Amerikanci mogu glasati za mjere globalnog zatopljenja, istraživanje matićnih ćelija, kloniranju kada im osnovni naučni pricipi nisu u glavi.

"Odrasli Amerikanci u globalu ne razumiju šta su molekule (osim da su male). Mnogi ne shvataju i ne razumiju da je DNK ključ nasljeđa. Samo 10% Amerikanaca zna šta je radijacija, a 40% ih odbacuje teoriju evolucije. Svaki peti misli da se Sunce okreće oko Zemlje, za mnoge mikro čipovi još uvijek nisu izmišljeni", navodi Jon D. Miller, politički naučnik koji vodi Centar za biomedicinske komunikacije na Univerzitetu Northwestern u Chicagou.