Veliki projekt
4

Sutra gledajte prvi internacionalni virtuelni mjuzikl - "Broadway Across Borders"

L. K.
Vokalistica Nikolina Vujić i glumac Sanjin Arnautović učestvovali su u velikom internacionalnom projektu "Broadway across borders", u sklopu kojeg će 23. oktobra biti predstavljen prvi virtuelni mjuzikl.

U Bosni i Hercegovini je pod pokroviteljstvom Američke ambasade prije dvije godine pokrenut projekt "BiH Broadway", s ciljem da se bosanskohercegovačkoj publici približi mjuzikl i da se mladi profesionalci upoznaju o zakonitostima i tehnikama ove teatarske forme koja u BiH još uvijek nije dovoljno zastupljena - što zbog obimne produkcije, što zbog nedostatka kadra.

"Kroz audicije je odabran ansambl od 18 mladih glumaca i pjevača iz cijele BiH i projekt 'BiH Broadway' je dobio svoj puni obim. Nakon višemjesečnih priprema i proba, a u režiji istaknutih američkih umjetnika Ryana T. Nelsona i Aarona Thielena u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) održana je premijera mjuzikla 'Spelling Bee'. Već naredne godine 'BiH Broadway' ima drugu premijeru, ovog puta u Kamernom teatru 55 pod naslovom 'Moja pjesma'. Obje predstave su imale turneje po gradovima naše države", priča Arnautović.

U virtuelnom mjuziklu učestvuju umjetnici iz Njemačke, Poljske, Srbije, BiH i SAD-a
U virtuelnom mjuziklu učestvuju umjetnici iz Njemačke, Poljske, Srbije, BiH i SAD-a

Nekoliko starih učesnika je u maju ove godine dobilo poziv Američke ambasade te su pripremili virtuelni mjuzikl s kolegama iz Njemačke, Poljske, Srbije i SAD-a.

"Za materijal je odabran veliki brodvejski hit 'Buđenje proljeća'. Probe smo imali od jula do septembra, a paralelno smo dobijali zadatke koje smo trebali snimati, posebno audio i posebno video. Na taj način smo sakupljali materijal od kojeg je nakon završetka našeg rada smontiran i finalni proizvod. Sam proces rada je bio vrlo lijep, ali na neki čudan način. Radiš i imaš probe s ljudima koje nikada u životu nisi upoznao", govori Arnautović.

Za razliku od snimanja pjesama, što Arnautović opisuje kao jednostavniji dio posla, priprema dramskih dijelova bila je vrlo teška: "U glumi je veoma bitan partner, a u ovom slučaju ga nismo imali pa smo se snalazili na razne načine".

Premijera slijedi 23. oktobra
Premijera slijedi 23. oktobra

Interesantan detalj jeste činjenica da su učesnici željeli promovisati zemlje iz kojih dolaze, tako da su za lokacije snimanja određenih scena birali mjesta po kojima su prepoznatljivi gradovi u kojima žive.

Premijera slijedi 23. oktobra na stranici organizacije "Broadway Across Borders" . Svi oni koji žele gledati premijeru trebaju se registrovati na pomenutoj stranici, pa će na dan premijere na e-mail adresu dobiti kod pomoću kojeg mogu pristupiti premijeri "Buđenja proljeća". Mjuzikl će na ovoj platformi biti dostupan i 24. i 25. oktobra.