|

"Sunčana strana Federacije BiH 2019": Sarajevo Reborn sutra u Mostaru

"Sunčana strana Federacije BiH 2019": Sarajevo Reborn sutra u Mostaru
13
E. Sk.
25.10.2019. u 15:14
7
komentara
13

dijeljenja
"Sunčana strana Federacije BiH 2019": Sarajevo Reborn sutra u Mostaru
U okviru projekta "Sunčana strana Federacije BiH 2019" ove sedmice u Mostaru domaći i strani turisti, posjetioci i građani imat će priliku uživati u nekoliko programa.
Zahvaljujući performansu Sarajevo Reborn historijske ličnosti iz Sarajeva će u subotu, 26. oktobra, biti u Mostaru i na Starom mostu će se susresti s Aleksom Šantićem i Eminom.

#Sarajevo Reborn je segment projekta "Sunčana strana Federacije BiH 2019." u kojem mladi bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, defiluju ulicama grada kako bi po uzoru na svjetske metropole zabavili domaće i strane turiste i građane, te ih na interaktivan i maštovit način upoznali sa prošlošću zemlje.

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovili su Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja Sarajeva, Gazi Husrev-bega, njegovog drugog pravog osnivača, austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, zatim Gavrila Principa, člana kruga "Mlada Bosna", koji je 1914. izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. Njih petero će se u Mostaru susresti sa čuvenim mostarskim pjesnikom Aleksom Šantićem (1868–1924) i Eminom kojoj je posvetio jednu od najljepših ljubavnih pjesama.

Franza Ferdinanda, Sophie Chotek, Gavrila Principa, Isa - beg Ishakovića, Gazi Husrev– bega, Aleksu Šantića i Eminu moći ćete sresti i upoznati na Starom mostu u Mostaru u subotu, 26. oktobra od 11:30 do 13:30 sati. Zanimljivo je i da su za potrebe projekta #SarajevoReborn angažovani bh. kostimografi i krojači, koji su predano radili kako bi kreirali autentične kostime.Za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, a svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma. Istovremeno, cijelu sedmicu, od 18. do 26. oktobra ispod Starog mosta građani Mostara, domaći i strani turisti imaju priliku pogledati video "Dobrodošli na 26. Sarajevo Film Festival", sa najzanimljivijim trenucima s prethodnih izdanja Festivala.

"Sunčana strana Federacije BiH 2019" je turističko-kulturni projekt kojeg zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara, a programi će se do kraja godine održavati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju. Projekt sufinansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...