Istraživao o historiji
1.7k

Sting probao baklavu i rakiju u Sarajevu, od vodiča zatražio da posjeti bob stazu

N. O.
Sting s vodičem Makom (Foto: Privatni arhiv)
Sting s vodičem Makom (Foto: Privatni arhiv)
Mak Muranović iz Art and Tours turističke agencije prethodna dva dana bio je vodič Stingu - svjetskoj muzičkoj zvijezdi koja će danas u Sarajevu održati koncert. Otkrio nam je koje lokacije je Sting posjetio u glavnom gradu BiH te šta ga je najviše zanimalo.

Muranović je u razgovoru za Klix.ba otkrio kako je Stinga, zajedno sa suprugom Trudie Styler i pratnjom proveo po starom dijelu grada, Trebeviću, kao i Tunelu spasa.

"Jučer smo se našli u hotelu. Htio je da vidi mnogo toga i htio je da sazna dosta o Sarajevu. Mene je posebno dirnulo to što je naglasio da je imao želju doći ovdje bez obzira na koncert. Proveli smo ga kroz stari dio grada, a posjetio je i zanatlijske radnje gdje je dobio i poklon", započeo je Mak.

Potom je ispričao i kako je probao baklavu koja ga je oduševila, ali i rakiju.

"Kazao sam mu da proba i rakiju - za dobrodošlicu u grad. Na preporuku je probao krušku te je napravio grimasu, ali se ipak našalio kazavši: 'Super je, ovo će me dozvati'", dodao je.

Sting nakon što je probao rakiju (Foto: Privatni arhiv)
Sting nakon što je probao rakiju (Foto: Privatni arhiv)

Drugi dan Stingovog boravka u Sarajevu, na njegov zahtjev, vodič ga je odveo na bob stazu te su išli na panoramsko razgledanje .

"Htio je šetati do Pino hotela gdje je došao na doručak dobrodošlice, a jedna od lokacija koja je ostavila utiska na njega i ekipu koja ga je pratila je Tunel spasa. Svi su bili dirnuti. U Tunelu spasa je također dobio poklone te razgovarao s porodicom Kolar koja stoji iza cijele ideje tunela", ispričao je Muranović

Mak nam je ispričao i da mu je Sting rekao da je čitao o Sarajevu i da zna da je to grad koji je "preživio mnogo".

"Također, htio je ovdje istraživanjem grada otkriti i sam stvoriti sliku šta se to zbivalo od '92. do '95. Pričali smo o Olimpijskim igrama i također mnogo je ispitivao o samom gradu i historiji", dodao je.

Posjeta Stinga Baščaršiji (Foto: Privatni arhiv)
Posjeta Stinga Baščaršiji (Foto: Privatni arhiv)

"Iznenadio me lakoćom i jednostavnošću. Prilično je otvoren, zaustavio je vozača kako bi se pozdravio na rastanku, a imao je strpljenja za sve koji bi ga sreli na ulici i zaražili fotografiju", naglasio je Muranović.

Sting će večeras nastupiti u sarajevskoj Zetri, a zanimljivo je da će se ovaj muzički spektakl desiti upravo na njegov rođendan.

Privilegiju da bude vodič jednoj od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda prepoznao je i Mak koji je kazao: "Smatram da sam dosta privilegovan i zadovoljan što su u Art and Tours agenciji izabrali mene za vodiča jer je i on sam jedan umjetnik koji je to prepoznao".

Zanimljivo je da je Muranović pored posla u turističkoj agenciji Art and Tours prepoznatljiv i po vlastitim putovanjima, a do sada je posjetio 48 država svijeta.