magazin
0

Stephen King napisao nastavak "Isijavanja"

Klix.ba
Stephen King
Stephen King
Kultni američki horor pisac, Stephen King, je 35 godina nakon svog uspješnog romana "Isijavanje" iz 1977. godine napisao i nastavak. King kaže da jednostavno nije mogao zaboraviti lik dječaka Dannyja i morao je otkriti šta se desilo s njim.

King, autor više od 50 romana prodatih u 350 miliona primjeraka širom svijeta, kaže kako je na ideju za "Isijavanje" došao kada je sa suprugom boravio u hotelu u Coloradu, gdje su bili jedini gosti.

"Isijavanje" govori o Jacku Torranceu, koji prihvata posao domara udaljenog hotela van sezone te pokušava ubiti svoju suprugu i sina Dannyja. Roman je 1980. godine ekranizirao čuveni reditelj Stanley Kubrick, a glavnu ulogu tumačio je Jack Nicholson. Sada je, 35 godina nakon objavljivanja "Isijavanja", King napisao i nastavak.

U romanu "Doctor Sleep" King opisuje Dannyja Torrancea kao sredovječnog lutalicu i alkoholičara. Svoje paranormalne moći koristi kako bi pomogao ljudima da mirno umru. Njegova uznemirujuća prošlost oživljava kada naiđe na Abru, dijete sa telepatskim moćima.

King kaže da obično ne piše nastavke te da je konačno završio priču o ocu i sinu Torranceu. Nastavak "Isijavanja" napisao je jer mu Dannyjev lik nikada nije izašao iz glave.

"Mislio sam da trebam nastaviti, pustiti ga da postane alkoholičar i vidjeti hoće li biti bolji od svog oca", rekao je King.

Izazov mu je bio napisati roman koji će moći prestrašiti čitaoce koji su sada stariji i suočavaju se sa zaista zastrašujućim stvarima u životu, poput raka i smrti.

"Veliki broj ljudi smatra 'Isijavanje' jednom od najstrašnijih knjiga koje su pročitali u svom životu. Ja kažem da ona to i jeste, ukoliko imate 14 godina. Sada su svi ti prvi čitaoci odrasli i teško ih je uplašiti", dodao je King.