Sedam godina iskustva
50

Stand up komičar Marko Puljiz: Biti Bosanac samo po sebi ne može biti smiješno

A. P.
Marko Puljiz (Foto: Boško Purić)
Marko Puljiz (Foto: Boško Purić)
Marko Puljiz, jedan od najuspješnijih stand up komičara regije, svakodnevno nas zabavlja svojim šaljivim videima na društvenim mrežama, a onaj koji je svojevremeno snimio s ekipom Klix.ba o temi Alipašnog Polja na YouTubeu postao je veoma popularan.

U razgovoru za Klix.ba ovaj 36-godišnjak je kazao da je danas komičar sa dvije adrese, jednom u Sarajevu, a drugom u Podgorici. Njegov regionalni uspjeh traje već godinama, a sada je najaktivniji na TikToku gdje njegove urnebesne snimke prati blizu 200.000 ljudi.


Nerijetko su potaknute upravo njegovim porijeklom. Marko je odrastao u naselju Alipašino Polje koje mu je stalna inspiracija od početaka u stand up komediji pa sve do danas. Ta priča je počela još 2008. godine, a onda i aktivno u Magacin Kabareu od 2013.
Regionalna publika Marka je upoznala kao učesnika prvog regionalnog TV serijala "Komedija s nogu 3u1" nakon kojeg je s kolegom Andrijom Dabanovićem 2015. pokrenuo scenu u Crnoj Gori. Glumio je jednog od glavnih aktera u crnogorskom sitcomu "Van dometa" i postao poznat po fokusu na psiho-socijalne pojave društva i mentaliteta na Balkanu.
Danas, kako kaže, nastupa svuda gdje žive ljudi s ovih prostora.

"Živim u Crnoj Gori, ali poput narodnog pjevača tezgarim širom svijeta. Barem gdje živi naša raja s Balkana", ističe on.

Na pitanje ima li u našoj regiji danas dovoljno festivala, događaja i prilika da stand up komičari pokažu šta znaju, Marko je odgovorio: "Ima, itekako, od Vardara do Triglava. Bio sam učesnik skoro svakog festivala koji se održao u posljednjih pet-šest godina na Balkanu. Imat ću čast biti i na jednom balkanskom festivalu komedije u Cirihu u martu, koji je humanitarnog karaktera, ali o tome više u narednom periodu. Skoro svaki etablirani komičar dobije šansu na ovakvim festivalima, kao što svako dobije šansu na open micu, ali se moraš prvo dokazati, ispeći zanat u kabareima, barovima, na manjim gažama. Ako te bije glas da si dobar i da dobro nasmijavaš publiku, onda te zovu, ako si loš - onda ne. Pored sve sujete publika na kraju uvijek odluči".

Marko u manje od minute, koliko najčešće traju njegovi snimci, obrađuje različite teme, od muzike i plesa nekad i sad, bračnih i prijateljskih odnosa, mode, do univerzalnih poruka i specifičnosti mentaliteta.


Iako u svojim snimcima često imitira karakteristike određenih naroda, najčešće balkanskih, priznaje da ga ipak inspirišu pojedinci svojim specifičnostima i detaljima.

"Tako možda nekada generalizujem, ali inspiracija uvijek dolazi od konkretnih ljudi", kaže Marko.

Reakcije na koje nailazi uvijek su pozitivne, ali je svjestan da je to zbog dobrog materijala. Ni na početku karijere sebi nije dozvoljavao loše nastupe.

"Imam sedam godina iskustva i pošto sam na početku svoje komičarske karijere, moji nastupi su skoro uvijek odlični. Upravo zahvaljujući vježbi, odricanju, radu, iskustvu... Publika je uvijek raznolika i šarena po pitanju godišta, spola, nacije, vjere, svake vrste pripadnosti, ali su svi univerzalno zahvalni, jer su željni i raspoloženi za smijeh", priča komičar.

Svjestan je da njegovo porijeklo može biti dopadljivo, ali naglašava da je u ovom poslu ipak fokus na kvalitetnom sadržaju.

"Meni akcent najmanje pomaže jer za sat vremena nastupa moraš imati nešto da kažeš. Biti Bosanac samo po sebi ne može biti smiješno. Na prvu možda može biti dopadljivo, ali ne popunjava sat vremena", poručio je Puljiz.