Iz druge perspektive
23

Šta muškarci misle da ženama treba i šta njima znači 8. mart?

Piše: L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Danas se širom svijeta obilježava Dan žena, praznik koji za neke žene označava brojne dobijene bitke za ženska prava, a za neke je to samo dan kada će dobiti cvijeće i nastaviti dnevnu rutinu. Šta je 8. mart za muškarce, pitali smo pjevača, TV voditelja, repera, glumca i sportistu.

Danas je 8. mart, neke žene čekaju promjene i traže svoja prava, a druge se nadaju običnom buketu ili ruži. Neke ipak ne očekuju ništa te skromno sliježu ramenima na isprike i opravdanja kako je 8. mart komercijalizirani praznik koji je izmišljen kako bi cvjećari i zlatari zaradili "koju paru više".

Koliko god da se čini da je ovo praznik koji slavi žene, danas se muškarci moraju mnogo dokazati. Koliki buket uzeti, koji parfem odabrati i kakvu večeru napraviti ili platiti. Čini se da i oni danas igraju tešku utakmicu, "ulijeću klizeći" u more cijena i poklona, trude se odigrati najbolje što mogu i na kraju dana kući ponijeti pehar u obliku osmijeha i zadovoljstva žene koju vole.

"Za mene je 8. mart praznik kada posebnu pažnju treba posvetiti razmatranju uloge žena u društvu. Mislim da se mnogo toga promijenilo nabolje i da je uloga žene u današnjem društvu mnogo bolja od godina kada je ovaj praznik zaživio i kada je Clara Zetkin vodila borbe i proteste za prava žena", započinje priču naš prvi sagovornik Adnan Hamidović Frenkie.

Dodaje da smatra da u našem društvu još uvijek preovladava patrijarhart i da na tom polju možemo i moramo raditi mnogo više promjena u korist izjednačavanja prava žena i muškaraca.

"Generalno ne kupujem poklone na ovaj praznik, jer mi je supruga davno skrenula pažnju da ne osjeća to kao podršku za ovaj praznik. Ja sam dosta promijenio svoj stav i pogled na 8. mart, otkako sam postao otac dvije kćerke. Sad puno bolje razumijem šta znači biti djevojčica i žena u današnjem društvu i s kojim se izazovima one susreću te kako ja te izazove kao muškarac nikada nisam doživio", kaže nam Frenkie.

Trudi se dati svoj doprinos ovom prazniku tako što svaki drugi dan u godini podržava ženske inicijative koje promovišu prava žena i pozitivne ženske priče kada god ih uoči i ima priliku za tim.

Zvonimir Đukić Đule ističe kako za njega ovaj datum nema veliko značenje. Žene i njihovi uspjesi bi se trebali slaviti svaki dan u godini.

"Za mene je to licemjeran datum, licemjeran praznik. Žene ili voliš, paziš i poštuješ cijele godine, ili nikako. Ja to ne obilježavam, jer ne vidim razlog za to", kaže Đule, dodavši da žene žele pažnju i žele da se poštuju one i njihova prava. Ako dobiju te osnovne stvari, one će uzvratiti na najbolji mogući način.

Frenkie nam kaže kako smatra da se ženske želje ne razlikuju bitno od muških. Sve ono što muškarci žele, žele i žene.

"To su jednakopravnost, poštovanje, uvažavanje i ljubav. Mislim da su to stvari koje svaka osoba želi, nevezano za njen spol", kaže nam reper.

Dragan Marinković-Maca kroz smijeh kaže kako bi osoba koja zna šta tačno žene žele trebala dobiti Nobelovu nagradu.

"Nekako je dosta toga što se često spominje veoma banalno, mislim da je važno staviti akcent na to da žene također žele i sigurnost i oslonac u životu", kaže Maca koji sa suprugom ne obilježava 8. mart te je za njega to datum kao i svaki drugi.

Ženom se, kako kaže Maca, treba baviti svaki dan. Ne treba je uzimati zdravo za gotovo, treba je slušati i zaista čuti šta govori i želi.

"Treba je iznenaditi, maziti i paziti svaki dan. Mislim da je to ono što one žele. A na to nas ne treba asocirati nikakav praznik, to treba znati svaki dan u godini", kaže Maca.

TV voditelj i novinar Mimo Šahinpašić kaže kako onima koji ne razumiju zbog čega treba voljeti i podržavati žene i njihova prava ne treba uvijek objašnjavati zašto je to važno. Mimo vrlo dobro razumije i vidi u kakvom obliku društva živimo te kako izgledaju odnosi između žena i muškaraca.

"Energiju treba ulagati u to da se posvetimo ženama u našim životima i da im damo ono najbolje od sebe. Svoju suprugu i kćerku ću danas iznenaditi poklonom, sakrit ću ga negdje u kući pa ću ih zamoliti da mi nešto dodaju i onda će ga slučajno naći. Znate već kako idu te fore", kroz smijeh priča Mimo koji ističe da ga je borba s teškom bolesti naučila koje su stvari bitne u životu i šta zaista treba cijeniti.

Žene u svom životu često iznenadi i van okvira nekog praznika, a smatra ih svojim lavicama. S njim su prošle kroz sito i rešeto, one ga najbolje poznaju. Naglašava da 8. mart poštuje jer obilježava borbe žena za njihova prava.

Priču zaključujemo sa komentarom fudbalera Anela Hebibovića koji kaže kako pripadnice ljepšeg spola zaslužuju svakodvnevnu pažnju i poštovanje. Praznik planira provesti sa djevojkom na večeri, a sigurno će je obradovati malim znakom pažnje i cvijećem.

"Ipak, mislim da je jako važno da se podsjetimo da žene nisu uvijek imale ista prava kao i danas, te da je proces njihove ravnopravnosti sa muškarcima bio jako dug", kaže Hebibović.