{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srednjovjekovna Bosna u odnosu sa susjedima: Historija ponosa, moći i kulture

10.5.2018. u 10:50
68
80
Srednjovjekovna Bosna u odnosu sa susjedima: Historija ponosa, moći i kulture
68
Dvodnevni naučni skup pod nazivom "Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku" u organizaciji Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu počeo je danas u Hotelu Europe. U skupu učestvuju historičari iz BiH i još sedam zemalja.
Organizacioni odbor čine historičari koji se bave izučavanjem srednjovjekovne bosanske historije Elmedina Duranović, Enes Dedić i Nedim Rabić.

Svoje teme o srednjovjekovnoj Bosni i odnosima sa susjedima izložit će naučnici iz BiH, Njemačke, Poljske, Mađarske, Bugarske te susjednih zemalja Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ovo je skup naučnika iz regije koji se u svom istraživanju u višoj ili manjoj mjeri bave Bosnom. Riječ je uglavnom o historičarima koji su svoj kvalitet pokazali u naučnom radu.

"Akcent Međunarodnog naučnog skupa bit će na istraživanju odnosa bosanske države i njenih susjeda. Tu prvenstveno mislimo na odnose s Ugarskom, Venecijom, Dubrovnikom, Hrvatskom, Srbijom, ali i s Papinskom kurijom i drugim zemljama s kojima je Bosna imala diplomatske kontakte. Praćenje i upoznavanje ovih odnosa nije moguće bez proučavanja šireg političkog konteksta u kojem su se ti odnosi formirali i kretali, tako da nije naodmet istraživanje zajedničkih crta u razvoju Bosne i drugih srednjovjekovnih evropskih zemalja. Od naučnog skupa očekujem otvorenu diskusiju o temama koje karakterišu odnose Bosne i njenih susjeda u srednjem vijeku, a od učesnika da iznesu rezultate svojih dosadašnjih istraživanja kako bi potaknuli raspravu i umrežavanje", kazao nam je doktor Nedim Rabić, jedan od organizatora skupa.

Iako je iz evropske perspektive srednjovjekovna Bosna činila periferiju i granično područje, ona je bila aktivni sudionik kulturne razmjene u jugoistočnoj Evropi, a sama se nalazila na raskrižju više kulturnih utjecaja.

Povećanjem moći bosanskih vladara i vlastele došlo je do intenziviranja odnosa s bosanskim susjedstvom i širom regijom. Teritorijalno širenje bosanske države tokom 14. stoljeća i razvoj trgovine bili su jedni od glavnih razloga spajanja Bosne jakim privrednim i kulturnim vezama s okolnim svijetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: