magazin
43

Srednjoškolci iz BiH na radionici svjetski poznate plesne grupe Step Afrika

Piše: Er. M.
Deset srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine koji su prošli mjesec učestvovali u radionici svjetski poznate i priznate organizacije i plesne grupe Step Afrika prenijet će svoja znanja vršnjacima iz Sarajeva na radionici Step Afrika Expirience.

Prošlog mjeseca je u Puli organizacija i plesna grupa Step Afrika organizovala radionice pod nazivom Step Afika International Youth Camp – Croatia 2015 za više od stotinu srednjoškolaca iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, a među kojima je i njih deset iz BiH.

Bh. srednjoškolci iz Sarajeva, Banja Luke i Livna koji su pod mentorstvom glumaca Damira Kusture i Sanjina Arnautovića učestvovali u radionici, pokušat će svoja znanja prenijeti vršnjacima u Sarajevu uz pomoć koreografa Benjamina Zametice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

"Step Afrika osnovana je 1994. godine kao prva profesionalna organizacija posvećena tradiciji stepovanja. Osim što su spojili različite vrste perkusijskih plesova koje su kroz historiju praktikovala afroamerička bratstva i sestrinstva u SAD-u, specifični su i po uključivanju afričkih tradicionalnih plesova kao i mnogih drugih plesnih i umjetničkih oblika", kazao je Arnautović.

Predstave Step Afrike su mnogo više od plesnih predstava s obzirom na to da sadrže mnogo humora, pripovijedanja i muzičkih numera, a direktni sudionik je i publika.

Pored toga, Step Afrika na svojim radionicama koristi stepovanje kao osnovni edukacijski alat za mlade ljude sa posebnim akcentom na razumijevanje drugih i drugačijih kultura.

Građani Sarajeva imati će priliku besplatno pogledati javnu prezentaciju rada na Otvorenoj sceni Obala (ASU) u petak, 29. maja, u 19 sati, a gosti na prezentaciji će biti članovi plesne grupe Street Feet Academy.

Dan poslije, u subotu, 30. maja, ovaj performans biti će izveden i u Srebrenici na kulturno-sportskoj manifestaciji Dani Srebrenice 2015.