Teške optužbe
0

Spotify tužen zbog rodne diskriminacije i klevete

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Spotify, komercijalna usluga koja pruža streaming muzike, tužen je zbog rodne diskriminacije, ozbiljnih prekršaja u plaćanju zaposlenih te zbog klevete.

Kako izvještava NME, tužbu je protiv ove kompanije Vrhovnom sudu New Yorka podnijela njihova bivša izvršna direktorica prodaje Hong Perez.

Ona navodno optužuje ovu veliku kompaniju za reprodukciju i preuzimanje audiosadržaja za široko rasprostranjenu diskriminaciju zaposlenih žena. Ona tvrdi da je bivši šef Brian Berner pozvao samo muške zaposlenike da proprate Sundance Film Festival koji je opisan kao isključivo "izlet za momke". Perez također navodi da je grupa prošla bez ikakvih disciplinskih sankcija, što smatra nedopustivim.

U vezi s drugim skandalom Perez tvrdi da ju je Berner lažno optužio za navodnu zloupotrebu besplatnih ulaznica za dvoranu Madison Square Garden, dok u žalbi posebno ističe da je jedan promoter Spotifya unaprijeđen, iako je prethodno optuživan za seksualno uznemiravanje.

S druge strane, iz Spotifya odbacuju tvrdnje iz žalbe te naglašavaju da ne toleriraju diskriminaciju u bilo kojem smislu.

Vezani članci