magazin
3

Spektakularni cirkus Cirque du Soleil prodat američkoj i kineskoj firmi

Klix.ba
Najspektakularniji cirkus svijeta, kanadski Cirque du Soleil prodao je većinu svojih dionica američkim i kineskim privatnim investitorima. Kompanija je procijenjena na 1,5 milijardi dolara.

Guy Laliberte, čovjek koji je 1984. godine osnovao Cirque du Soleil, zadržao je manjinski udio.

Dva kupca su iz američke privatne firme TPG Capital LP, te Fosun Capital Group, u vlasništvu kineskog konglomerata Fosun International Ltd, a jedan manji dio dionica kupio je penzioni fond Caisse de Depot et Placement iz Quebeca.

Cirkus Cirque je dosad imao predstave pred 160 miliona ljudi u 48 zemalja širom svijeta.

"Nakon 30 godina gradnje brenda Cirque du Soleil, otkrili smo prave partnere u TPG-u, Fosunu i Caisseu, te ćemo Cirque du Soleil odvesti na sljedeći nivo u evoluciji jer je ova kompanija osnovana na uvjerenju da umjetnost i biznis zajedno mogu doprinijeti boljem svijetu", kazao je Laliberte u saopćenju.

Cirque ima sjedište u Montrealu, a pokrenut je kao projekt male grupe šetača na štulama i uličnih umjetnika. Oni su oformili družinu izvođača i nazvali je Le Club des Talons Hauts (Klup visokih potpetica), te nastupili na svečanosti u povodu 450. godišnjice evropskog otkrića Kanade. Od tada su se brzo proširili godišnje zarađujući milijardu dolara od 18 svjetskih predstava. Širom svijeta zapošljavaju oko 5.000 ljudi, a poznati su po mješavini akrobacija, umjetničkih kostima i koreografija.

Imali su probleme u svojim nastojanjima da se nastave širiti, što je dovelo do otpuštanja radnika u 2012. godini. Nakon toga, 2013. godine kaznili su ih američki regulatori nakon što je jedan od njihovih akrobata poginuo tokom nastupa uživo u Las Vegasu.