Osnivač modne kompanije Inditex
3

Španac Amansio Ortega je najbogatiji Evropljanin

FENA
Amansio Ortega, osnivač španske modne kompanije Inditex, postao je najbogatiji Evropljanin jer je njegovo bogatstvo dostiglo vrijednost od 39,5 milijardi dolara.

U trenutku kada se Španija suočava s jednom od najozbiljnijih ekonomskih kriza u svojoj historiji, najbogatiji Evropljanin postao je baš 70-godišnji Ortega koji je osnivač modnih kuća kao što su Zara, Masimo, Duti, Bershika, Stradivarius, prenose francuske novine Le Figaro.

Španski biznismen je tako potisnuo s mjesta broj jedan liste najbogatijih Evropljanina Šveđanina Ingvara Kamprada, vlasnika lanca Ikea, čije se bogatstvo procjenjuje na 37,2 milijarde dolara.

Treći na listi s 22,7 miljardi dolara je je Bernar Arno, vlasnik najveće kompanije na svijetu za luksuzne proizvode LVMH.

Amansio Ortega je istovremeno postao i četvrti najbogatiji čovjek na svijetu iza Meksikanca Carlosa Slima, osnivača Microsofta Bila Gatesa i Amerikanca Warrena Buffeta.

Bogatstvo Ortege je poraslo pošto su u srijedu akcije Inditexa porasle za 12,1 posto, dostižući vrijednost od 75 eura.

Prodaja ove španske kompanije, sada prisutne u 85 zemalja, za tri mjeseca je zaključno s aprilom skočila za 15 posto u odnosu na podatke iz istog perioda prošle godine, na 3,416 milijardi eura.

Neto profit kompanije je porastao za 30 posto, na 432 miliona eura, čime su nadmašena očekivanja tržišta od 379 miliona eura neto profita.

Španska grupacija je profitirala od strategije širenja poslovanja, naročito u Aziji, prije svega u Kini.

Samo 22 posto svoje robe Inditex je plasirao u Španiji, a 45 posto prodaje ostvario je u zemljama s rastućom ekonomijom.

U posljednjem kvartalu 2011., Inditex je otvorio 91 novu prodavnicu, čime je ukupan broj njegovih prodavnica porastao na 5.618.

Ova španska kompanija ostaje po strani turbulencija koje pogađaju zemlju, kao što je najnovije Moody'sovo" sniženje kreditnog rejtinga Španije u srijedu.