magazin
1

Škotski forenzičar umjetnošću liječi noćne more iz Srebrenice

Klix.ba
(Foto: Facebook)
Škot Robert McNeil bio je član međunarodnog forenzičkog tima koji je poslan u našu zemlju kako bi prikupljao dokaze o srebreničkom genocidu. Prizori koje je tamo zatekao proganjali su ga u snu i dvadeset godina kasnije. Kako je rekao, smiraj i utjehu našao je u slikanju.

Slikarstvom se počeo baviti nakon što se penzionisao 2009. godine.

"Dok sam radio nisam imao pretjerano mnogo vremena razmišljati o užasima iz Srebrenice, međutim, kada bih legao slike su mi se vraćale: masovne grobnice, tijela sa vezanim rukama, ubijene žene, djeca...", rekao je McNeil.

Zbog viška vremena nakon završetka profesionalne karijere, McNeil je ostao sam sa svojim mislima. Noćne more postale su java.

"Najgore od svega je bilo što nisam mogao ni sa kim razgovarati o tome, bilo je previše teško. Tada sam se sjetio slikarstva, smatrao sam kako bih na taj način mogao prenijeti ljudima ono što sam tamo vidio", objasnio je McNeal.

Svoju prvu izložbu imena "Witness" ili "Svjedok" održao je u prostorijama škotskog parlamenta, navodi Herald Scotland.

"Vjerujem kako je bitno da naši političari pričaju o Srebrenici i spominju ono što se tamo dogodilo. Velika je odgovornost na međunarodnoj zajednici, a samim tim i na mojoj zemlji", rekao je McNeil koji je član Upravnog odbora organizacije "Remembering Srebrenica Scotland", koja svake godine u edinburškoj katedrali organizuje prisjećanje na Srebrenicu.

"Ponosan sam što našem narodu mogu predstaviti ono što sam vidio i nadam se da će i u drugim dijelovima svijeta prestati biti gluhi, slijepi i nijemi nakon što se dogode ovakvi užasi", zaključio je ovaj 68-godišnjak.