Solidarnost s Palestinom
209

Zvijezda serije "Seks i Grad" štrajkuje glađu kako bi pozvala na trajni prekid vatre u Gazi

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Cynthia Nixon štrajkuje glađu u znak protesta zbog rata između Izraela i Hamasa .

Zvijezda serije "Seks i grad" pridružila se učesnicima na protestnom skupu ispred Bijele kuće u ponedjeljak gdje su pozvali na trajno primirje u Gazi. Naime, 57-godišnja glumica i aktivistica potvrdila je da štrajkuje glađu dva dana.

Ideja je skrenuti pažnju na nevolje Palestinaca koji se bore da pronađu hranu i vodu zbog izraelske blokade.

"Ovdje štrajkujemo glađu samo da bismo Bidenu prikazali vrstu uksraćenosti koja se dešava u Gazi i kako on ima moć da postigne prekid vatre", rekla je Nixon na skupu, prenosi Time.

@skynews #SexAndTheCity #actress #CynthiaNixon in #hunger #strike #protest demanding permanent #Gaza #ceasefire ♬ original sound - Sky News

"Ništa od ovoga nije normalno. Ništa od ovoga nije rutina i ne može se dozvoliti da se nastavi", dodala je.

Nixon je pokušala staviti veliki broj palestinskih poginulih u kontekst 20-godišnjeg vojnog angažmana SAD-a u Afganistanu, dok je također spominjala otprilike 1.200 Izraelaca ubijenih u Hamasovom napadu 7. oktobra.

Predstavljajući se kao "majka jevrejske djece čiji su baka i djed preživjeli Holokaust", rekla je: "Za sedam sedmica Izrael je ubio više civila na malom pojasu zemlje nego što je ubijeno u 20 godina rata u cijelom Afganistanu. Umorna sam od ljudi koji to objašnjavaju govoreći da su civilne žrtve rutinski ratni danak. U ovim brojkama nema ničeg rutinskog. Ne postoji ništa rutinsko u vezi sa ovim smrtnim slučajevima".