UN traži istragu
4

Životna drama princeze Latife: U videu otkrila da je otac drži zatočenu u vili

A. B.
Zatočena princeza Latifa al-Maktoum, kćerka vladara Dubaija, koja je 2018. godine pokušala pobjeći iz ovog zaljevskog grada, objavila je videosnimak u kojem je ispričala da je drže kao taoca te da strahuje za svoj život.

U videu koji je snimila u toaletu, jer se, prema njenim navodima, samo u toj prostoriji može zaključati, princeza Latifa je kazala da je njen otac Mohammed bin Rashid al-Maktoum drži zatočenu u jednoj vili koja je zapravo pretvorena u zatvor.

"Svaki dan strahujem za svoj život, policajci su mi rekli da ću cijeloga života biti u zatvoru i da nikada neću vidjeti sunce. Svakog dana situacija se pogoršava", navela je Latifa.

Snimak koji su dobili princezini prijatelji u utorak navečer objavio je BBC u emisiji Panorama. Vlasti Dubaija za sada nisu komentarisale ovu vijest.

Latifa je i u 2002. godini pokušala pobjeći te je u još jednom snimku objavljenom 2018. godine na YouTubeu izjavila da želi pobjeći iz zemlje. Sa suzama u očima je tada navela da ju je nakon prvog pokušaja bijega otac tri godine mučio i držao zatočenu.

Taj video je objavljen nakon što nije uspjela u svojim namjerama i od tada se nije pojavljivala u javnosti. Vlada Dubaija je nakon te afere u aprilu 2018. godine potvrdila da je princeza dobro i da je vraćena porodici.

U martu 2020. britansko pravosuđe je presudilo da je emir Dubaija naredio otmicu svoje dvije kćerke Latife i Shamse. Shamsa je s 18 godina pokušala pobjeći od oca 2000. dok se nalazila u Engleskoj.

Princeza Haya, koja je 2004. postala šesta emirova supruga, pobjegla je 2019. u London s njihovo dvoje djece.

Ovaj najnoviji video princeze Latife potaknuo je Ujedinjene nacije da sazovu globalnu istragu, a Velika Britanija smatra da je snimak zabrinjavajući.