Novi predmet na Rutgersu
0

Život i djelo pjevačice Beyonce se mogu izučavati na univerzitetu

Sarajevo-x.com
Pjevačica Beyonce će uskoro dobiti nesvakidašnje priznanje u svojoj domovini. Naime, Univerzitet Rutgers iz New Jerseyja će uskoro uvesti predmet na kojem će se moći izučavati upravo o Beyonce.

Predmet će biti sastavni dio univerzitetskog Odsjeka za žene i gender studije, a studenti koji odaberu ovaj predmet će učiti o kulturalnom i društvenom značaju pjevačicine muzike i njenog imidža.

Studenti će analizirati Sashu Fierce, alter ego slavne pjevačice, te raspravljati da li njen seksi imidž stvara stereotipe ili pomaže osnaživanje žena u društvu.

"Ovo nije predmet o Beyonceinom političkom angažmanu ili o tome koliko je puta nastupala tokom Obaminog inauguracijskog vikenda. Ona definitivno pomjera granice i dok drugi izvođači samo prave muziku, ona je uspjela stvoriti veliku priču o svom životu, muzici i karijeri", kazao je Kevin Alfred, profesor koji će predavati predmet nazvan Politicizing Beyonce.

Ipak, Beyonce neće biti jedina osoba o kojoj će se proučavati na Univerzitetu. Uskoro će svoje predmete dobiti Lady Gaga, Billie Holiday i Nina Simone, a poznato je da je reper Jay-Z, suprug tamnopute pjevačice, također tema fakultetskog predmeta na Univerzitetu Georgetown.