Premijera u New Yorku
0

Život Billa Clintona je sada opera, ali njega to ne zanima

Sarajevo-x.com
Bill Clinton
Bill Clinton
Autobiografije, kao i to da se njihov život nađe u mnogim knjigama i filmovima praktično spadaju u opis posla svakog američkog predsjednika. Tako se sada i Bill Clinton pridružio tucetu drugih veterana iz Ovalnog ureda čiji je život ovjekovječen na pozornici.

Naime, djelo izvodi Metropolis Opera,a inspirirana je mladenačkim danima bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Operu je komponovala Bonnie Montgomery iz Arkansasa, i tome je posvetila posljednje četiri godine svog života, piše magazin Time. Ovo djelo prikazuje jedan dan u životu bivšeg američkog predsjednika kada je bio tinejdžer. Tekst za operu "Billy Blythe" napisao je prijatelj Bonnie Montgomery. Opera je premijerno izvedena u u nedjelju i u ponedjeljak u Medicine Show Theater u New Yorku.

Kako pišu američki mediji naslov opere upućuje na Clintonovog biološkog oca koji se zvao Bill Blythe, a koji je umro tri mjeseca prije nego što se Clinton rodio. Bivši američki predsjednik je zapravo po rođenju Blythe, ali nakon što se njegova majka preudala promjenjeno je u Clinton.

Radnja opere se događa 1959. u Hot Springsu, gdje mladi Clinton živi s majkom Virginijom Clinton Kelley i agresivnim očuhom Rogerom Clintonom. Zach James, direktor Metropolis opere se nada da će komad privući mlađe generacije da dođu pogledati operu.

"To je nevjerojatna priča koja govori o čovjeku koji je došao iz mjesta iz kojeg je došao i postao predsjednik", rekla je Montgomery za Reuters.

Metropolis opera je poslala pozivnicu bivšem američkom predsjedniku da prisustvuje premijeri opere koja govori o njegovom životu, ali dok je debela gospođa pjevala Clinton se nije pojavio u prvim redovima teatra.