Imao 59 godina
32

"Živio je dan za danom, poroci nisu utjecali na njega": Otkriven uzrok smrti repera Coolija

I. B.
Coolio je preminuo u 59. godini života (Foto: Instagram)
Coolio je preminuo u 59. godini života (Foto: Instagram)
Američki reper Coolio, najpoznatiji po kultnom hitu "Gangsta's Paradise", preminuo je krajem prošlog mjeseca u 59. godini, a sada je otkriven i uzrok njegove smrti.
Reper je, podsjetimo, pronađen bez znakova života na podu kupaonice u kući svog prijatelja u Los Angelesu. Iako je ekipa hitne pomoći brzo reagovala, nažalost, Coolio nije davao znakove života. Reanimacija je trajala 45 minuta.

Uzrok smrti repera neko vrijeme nije bio objavljen, no njegov najstariji sin Artis Ivey III, na čiji se rođendan sve odgiralo, sada je progovorio o očevoj smrti. Objasnio je da je Coolio preminuo od srčanog udara.

"Moj tata je imao nekoliko zdravstvenih komplikacija. On je brinuo o tim stvarima. Patio je od astme, stvarno loše astme", objasnio je Artis, pa nastavio:

"Živio je dan za danom. Uglavnom se nije drogirao, ali svako u životu ima svoje poroke, a ti poroci nikada nisu stvarno utjecali na njega kao oca ili čovjeka. Umro je prirodnom smrću, od srčanog udara", otkrio je sin preminulog repera.

Iako je njegova smrt, naravno, bila šokantna za njegove najbliže, Ivey tvrdi da ih Coolio "pripremio na neočekivano".

"Naš nas je otac uvijek pripremao na stvari koje bi se mogle dogoditi", rekao je, objašnjavajući da je Coolio bio "vrlo duhovna osoba" koja se nije bojala smrti.

"Znate, imao je osmijeh na licu kad je došlo vrijeme da ode s ovog svijeta. I to je sve što je važno...On je jedan od onih ljudi koji su stvarno morali ispuniti svoju životnu sudbinu", rekao je za kraj.

Upravo zbog toga, porodica Coolija najavila je da želi organizovati veliki događaj za njegove prijatelje i obožavatelje, a koja će se vjerovatno održati u holivudskom Kodak Theatreu. Kako su istakli, upravo je to ono što bi i sam reper želio.

Inače, osim po njegovim hitovima, publika sa ovog prostora pamti Coolija i po tome što je 2004. godine bio gost Sarajevo Film Festivala.

Tada je, na 10. izdanju filmskog festivala u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, prikazan film "Ta divna splitska noć" ("This wonderful evening in Split"), u kojem je Coolio tumačio jednu od uloga.

Ovo ostvarenje bilo je dio Regionalnog programa tadašnjeg SFF-a, Coolio je zajedno s ekipom filma stigao na crveni tepih ispred Narodnog pozorišta.

Njegov hit "Gangsta's Paradise" danas broji preko milijardu pregleda na YouTube-u.