Scarlett Johansson
0

Žene u Hollywoodu trpe veliku diskriminaciju

Sarajevo-x.com
Zvijezda filmova "Izgubljeni u prijevodu" i Djevojka s bisernom naušnicom" Scarlett Johansson smatra da je holivudska industrija stroža prema glumicama nego glumcima i da postoji velika dobna diskriminacija u dodjeljivanju uloga ženama.

"Poželjnost muškaraca raste s njihovim godinama, porede ih s vinom ili čime već, dok za žene često čujemo da je "njeno vrijeme prošlo" i kako ona više ne može igrati uloge seks simbola. To su unaprijed stvorene notacije o ženama u filmskoj industriji," kaže Scarlett.

23-godišnjakinja i sama seks simbol, trenutno glumi u posljednjem ostvarenju Woodyja Allena, u filmu "Vicky Christina Barcelona".

"Šminkeri i frizeri provode sate lijepeći šminku na mene prije snimanja, da bih izgledala što seksipilnije, ali ipak ne stojim pred ogledalom govoreći sebi da sam prelijepa", otkriva glumica.

Scarlet Johansson nije jedina koja je ogorčena na holivudski tretman glumica. Nedavno je i glumačka diva Faye Dunaway (67) izjavila da je bijesna zbog toga što igra uloge majki ili starijih sestara dok njeni vršnjaci Jack Nicholson i Clint Eastwood i dalje igraju zavodnike koji na ekranu imaju duplo mlađe ljubavnice.

Sharon Stone je, također, odustala od pojavljivanja na crvenom tepihu izjavivši da kad se pojavila na dodjeli Oscara ljudi su izledali kao da misle: "Oh, pogledajte, nakon dugih arheoloških iskapanja pronašli smo ovu 40-godišnjakinju."

Često je citirana i izjava Demi Moore (45) u kojoj kaže da je bio pravi izazov živjeti prvih par godina u četrdesetima: "Nemam 20, nemam 30, Hollywood ne zna šta bi sa mnom. Ženske uloge nakon četvrtog desetljeća svode se na uloge nečijih supruga i majki".