#MeToo
2

Žene koje su progovorile o seksualnom zlostavljanju su osoba godine magazina Time

Klix.ba
U želji da ukaže na važnost podizanja svjesnosti o problemu zlostavljanja, američki magazin Time je za osobu godine proglasio nezvanični pokret #MeToo.

Nakon što su se pojavile da je holivudaski producent Harvey Weinstein proteklih trideset godina seksualno zlostavljao žene, njegova produkcijska kuća "The Weinstein Company" ga je otpustila, a mnoge žene ispričale su kako su bile žrtve napada.

"Ponekad izgleda da slavne osobe nisu poput običnih. Oni su graciozni, glamurozni, prisebni, nose haljine koje mi ne možemo priuštiti i žive u kućama o kojima mi samo sanjamo. Bez obzira na to sličniji su nam nego smo to ikad mogli zamisliti", napisao je magazin Time.

Na naslovnici magazina Time su žene koje stoje iza pokreta "The Silence Breakers". Priča uključuje žene i muškarce koji su progovorili o seksualnom zlostavljanju, a među njima je i aktivistica Tarana Burke koja je prije deset godina pokrenula MeToo kampanju.

Hashtag MeToo koriste brojne slavne osobe, ali i obični građani koji su u određenom trenutku svog života bili seksualno zlostavljani. Zbog toga je osoba godine, prema izboru magazina Time, svaka osoba koja je progovorila o seksualnom nasilju.

"Sve je počelo individualnim hrabrim istupima stotina žena i muškaraca koji su odlučili ispričati svoje priče", rekao je glavni urednik Timea Edward Felsenthal.

Među finalistima za osobu godine bili su i predsjednik SAD-a Donald Trump, predsednik Kine Xi Jinping i igrač američkog fudbala Colin Kaepernick koji je prvi kleknuo tokom izvođenja himne u znak protesta zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.