Prije 10 godina
11

Zbog ovog govora na dodjeli Oscara Anne Hathaway prozvana je "najomraženijom glumicom"

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Jedna od najvećih časti u filmskoj industriji je osvojiti nagradu Oscar, a većina nominiranih glumaca, reditelja, scenarista i muzičara mjesecima priprema govor u slučaju da upravo oni osvoje zlatni kipić.

I dok većina govora tokom preuzimanja prestižne nagrade brzo padne u zaborav, to nije bio slučaj sa Anne Hathaway i njenim obraćanjem nakon što je osvojila Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu "Jadnici" (Les Miserables) prije 10 godina.

"Imala sam san i on se ostvario", kroz suze je rekla glumica dok je preuzimala zlatni kipić.

Tokom dvije minute govora Anne se zahvalila svojim suradnicima, kolegama i suprugu, međutim javnost je njezin govor nazvala lažno skromnim, previše uvježbanim i neiskrenim.

Ubrzo su se na Twitteru nagomilale i objave s hashtagom #IHateAnneHathaway (mrzim Anne Hathaway), a glumici nije pomogla ni priča da je odbila nositi Valentinovu haljinu jer je čula da će njena kolegica Amanda Seyfried nositi sličnu.

Titula "najomražemnije glumice" Anne je pratila godinama.

Nekoliko godina poslije, glumica je objasnila šta se zapravo dogodilo.

"Osjećela sam se vrlo neugodno. Nekako sam izgubila razum radeći taj film i još se nisam bila vratila u stvarnost. Tada sam morala stati pred ljude i osjetiti nešto što ne osjećam, a to je jednostavna sreća. To je očita stvar, osvojiš Oscara i trebala bi biti sretna. Nisam se tako osjećala. Osjećala sam krivnju što stojim ondje u haljini koja košta više nego što će neki ljudi vidjeti u svom životu, i što sam osvojila nagradu za prikaz boli koja se još uvijek čini dijelom našeg kolektivnog iskustva kao ljudskih bića. Pokušala sam se pretvarati da sam sretna i prozivali su me zbog toga, i to jako. To je istina i to se dogodilo", ispričala je u jednom intervjuu.