Pouzdanost i filantropija
1

Zbog čega je Trump pomilovao repere Lila Waynea i Kodaka Blacka

B. R.
Lil Wayne i Kodak Black (Foto: EPA-EFE)
Lil Wayne i Kodak Black (Foto: EPA-EFE)
Među 70 osoba koje je danas pomilovao odlazeći američki predsjednik Donald Trump su reperi Lil Wayne i Kodak Black, a zvanično je obrazloženo i zašto su pomilovani.
Stvarno ime Lila Waynea je Dwayne Michael Carter. Prošli mjesec je osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ilegalnog posjedovanja pozlaćenog pištolja 2019. godine. U oktobru prošle godine, uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama javno je podržao Trumpa. Podršku je objavio i na Twitteru.

"Upravo sam imao sjajan susret s Donaldom Trumpom. Razgovarali smo o onome što je uradio u reformi borbe protiv kriminala, a krajnji cilj je da zajednica istinski upravlja sama sobom. Saslušao je ono što smo mu rekli i uvjereni smo da će to provesti", napisao je tada Wayne.

U zvaničnom obrazloženju pomilovanja ovaj reper je opisan kao "pouzdan, dobrodušan i velikodušan" jer je donirao dobrotvornim organizacijama, među kojima su bolnice i banke hrane". Očito da mu je Trump pomilovanjem uzvratio za podršku uoči izbora.

Stvarno ime Kodaka Blacka je Bill K. Kapri. Osuđen je na skoro četiri godine zatvora zbog falsifikovanja dokumenata potrebnih za kupovinu oružja. U obrazloženju pomilovanja nazvan je istaknutim umjetnikom koji djeluje filantropski.

Pa je tako istaknuto da omogućava školovanje članovima porodica ubijenih, preminulih policajaca i siromašnima. Naveden je kao zaslužan za osiguravanje hrane za siromašnu djecu tokom Božića. Donirao je i 50.000 dolara malim preduzećima pogođenim pandemijom koronavirusa, a jedini njegov uslov je bio da novac bude uručen restoranima u njegovom rodnom gradu Pompano Beachu.

Podsjećamo, Trump je pomilovao i bivšeg kontroverznog savjetnika Stevea Bannona.