{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagađivači zraka Evropljanima skraćuju život za dvije godine

N
NINA
30.11.2004. u 10:39
0
0
Zagađivači zraka Evropljanima skraćuju život za dvije godine
0
Zagađivači zraka Evropljanima skraćuju život za dvije godine
Čestice zagađivača atmosfere u Evropi mogu do dvije godine skratiti životni vijek ljudi, zbog čega se mogu smatrati štetnim gotovo isto onoliko koliko su to saobraćajne nesreće, navedeno je u izvještaju Međunarodnog instituta za primijenjeni sistem analiza.
"Riječ je o česticama manjim od 2,5 hiljaditih dijelova milimetra koje u prosjeku za osam mjeseci mogu skratiti životni vijek stanovnika Evrope", objasnio je Marcus Aman iz austrijskog Međunarodnog instituta za primijenjeni sistem analiza, u najnovijem izvještaju.

Međutim, u industrijskim područjima, kao što su Benelux, sjeverna Italija, Ukrajina i Rusija, količina tih čestica u atmosferi je znatno veća, pa se smatra da je zbog toga životni vijek u tim oblastima za dvije godine kraći.

Budući da su veoma sitne, te čestice mogu lebdjeti u atmosferi 40 pa čak i 50 sati, a vjetrovi ih mogu prenositi do 3.000 kilometara.

Te čestice najčešće izazivaju respiratorne i plućne bolesti, ali i kardiovaskularne poremećaje jer prodiru duboko u pluća, a preko njih i u krv, objasnio je taj stručnjak na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi.

Najveći zagađivači atmosfere tim česticama su željezare, cementare i termoelektrane, ali isto tako i automobili. Trenutno jedino je Peugot među proizvođačima automobila ugradio u svoja serijska vozila filtre za te čestice, ali će uskoro oni postati obvezni u Evropskoj Uniji, podsjetila je francuska novinska agencija AFP.

O tome su već počeli pregovori u Ženevi između 49 zemalja potpisnica Konvencije o udaljenom prekograničnom zagađivanju atmosfere koju je 1979. napravila Ekonomska komisija UN-a za Evropu.

Zahvaljujući mjerama predviđenih Konvencijom i primijenjenih posljednjih godina, atmosfersko zagađenje trebalo bi biti smanjeno, pa bi za 15 godina skraćenje životnog vijeka zbog zagađenja trebalo biti svedeno na oko pet do šest mjeseci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: