Halid Bešlić o prednostima EU
0

"Za 30 godina u BiH ne bi bilo nepismenih"

Sarajevo-x.com
Popularni bh. folk pjevač Halid Bešlić dao je intervju za portal OHR-a Reci.ba, u kojem je govorio o temama vezanim uz Evropsku uniju i istakao kako su prednosti intergracije u ovu zajednicu zemalja višestruke.

"Nisam političar, ali i laiku, a kamoli političaru, jasno je da su prednosti koje daje EU ogromne, velike, kad su u pitanju svi mogući elementi života – od školstva, zdravstva, svih mogućih profesija do sigurnosti, tipa nekih budućih ratova, itd, itd. Da ne pričam koliko to nosi jednu civilizacijsku težinu u samom obrazovanju naroda. Pretpostavljam da za 30 godina ne bi bilo nepismenog čovjeka u Bosni. Sad ih je masa. U tom kontekstu koji, dakle, vuče put u još veći stepen civilizacije", kaže Bešlić.

Na pitanje o problemima putovanja bh. građana u zemlje EU, Halid je priznao da on lično nema tih problema jer ima adekvatnu vizu za Njemačku, zemlju u koju često putuje. Ipak, dodaje da ga život u toj zemlji ne zanima, već je posjećuje samo poslovno.

"Ta izolacija je meni emotivna izolacija. Znači, fizički je nisam osjetio, ali je osjeća moj narod. Mene patnja naroda tjera da i ja imam dozu solidarnosti i, htio – ne htio, jedan vid patnje", priznaje pjevač.

Otkrio je i da mu je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kad su jednom prilikom telefonski razgovarali u šali predložio da se zamijene.

"Rekoh: 'Hvala ti na ponudi, ali je meni puno lakše'," poručio mu je.

Cijeli intervju pogledajte na web stranici Reci.ba.