"Za 30 godina u BiH ne bi bilo nepismenih"

S
Sarajevo-x.com
4.12.2009. u 11:49
0
13
"Za 30 godina u BiH ne bi bilo nepismenih"
0
"Za 30 godina u BiH ne bi bilo nepismenih"
Popularni bh. folk pjevač Halid Bešlić dao je intervju za portal OHR-a Reci.ba, u kojem je govorio o temama vezanim uz Evropsku uniju i istakao kako su prednosti intergracije u ovu zajednicu zemalja višestruke.
"Nisam političar, ali i laiku, a kamoli političaru, jasno je da su prednosti koje daje EU ogromne, velike, kad su u pitanju svi mogući elementi života – od školstva, zdravstva, svih mogućih profesija do sigurnosti, tipa nekih budućih ratova, itd, itd. Da ne pričam koliko to nosi jednu civilizacijsku težinu u samom obrazovanju naroda. Pretpostavljam da za 30 godina ne bi bilo nepismenog čovjeka u Bosni. Sad ih je masa. U tom kontekstu koji, dakle, vuče put u još veći stepen civilizacije", kaže Bešlić.

Na pitanje o problemima putovanja bh. građana u zemlje EU, Halid je priznao da on lično nema tih problema jer ima adekvatnu vizu za Njemačku, zemlju u koju često putuje. Ipak, dodaje da ga život u toj zemlji ne zanima, već je posjećuje samo poslovno.

"Ta izolacija je meni emotivna izolacija. Znači, fizički je nisam osjetio, ali je osjeća moj narod. Mene patnja naroda tjera da i ja imam dozu solidarnosti i, htio – ne htio, jedan vid patnje", priznaje pjevač.

Otkrio je i da mu je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kad su jednom prilikom telefonski razgovarali u šali predložio da se zamijene.

"Rekoh: 'Hvala ti na ponudi, ali je meni puno lakše'," poručio mu je.

Cijeli intervju pogledajte na web stranici Reci.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: