Sudski spor
0

Woody Allen bogatiji za pet miliona dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Slavni holivudski reditelj Woody Allen dobio je vansudsku nagodbu tešku pet miliona dolara od američke kompanije koja je bez odobrenja koristila njegov lik u reklami.

Kompanija American Apparel koja proizvodi odjeću iskoristila je njegovu fotografiju iz filma Annie Hall iz 1977. godine i bez njegovog pristanka stavila je na bilboarde širom Sjedinjenih Američkih Država.

U izjavi koju je dao novinarima ispred Okružnog suda na Manhattanu u New Yorku, Allen je istakao 'da je pet miliona dolara kazne dovoljno da obeshrabri bilo koju drugu kompaniju da pokuša takvo nešto ponovo uraditi '.

"Tužio sam ih jer su proračunato uzeli moje ime i lik i iskoristili ih u javnosti kako bi promovirali sebe i svoj posao. Svjedočenja na sudu su pokazala da je ova kompanija mislila da će me strah od prevelikog publiciteta spriječiti da ikada pokrenem tužbu protiv njih", kazao Allen.

S druge strane, osnivač American Apparela Dov Charney, koji je osmislio cijelu reklamu, rekao je da je ovaj sudski postupak vođen zbog 'dostojanstva ideje'.

"Nije mi žao što sam se izrazio", kazao je Charney.