Krenuli majčinim stopama
2

William i Harry u borbi protiv HIV-a

Klix.ba
Princeza Diana bila je jedna od velikih boraca za sakupljanje sredstava za udruženja koja se bore protiv AIDS-a i razbijanje globalne zablude o toj bolesti. Sada njeni sinovi, princ Williams i princ Harry, nastavljaju tamo gdje je ona stala.

Poslali su pismo dobrotvornom udruženju Terrence Higgins Trustu u kojem upozoravaju da su, uprkos velikim kampanjama i ogromnom napretku u liječenju te bolesti, oboljeli i dalje stigmatizirani.

Kazali su kako je njihova mama mnogo vjerovala u rad Trusta te pozvala mlađe generacije da nastave borbu.

"Odrasli smo znajući da ovaj virus uništava živote, porodice i zajednice. Ali znamo da se HIV može liječiti i da oboljele osobe mogu živjeti mnogo godina. No, još postoji stigma koja upropaštava živote oboljelih", napisala su braća.

Direktorica za komunikacije Trusta Genevieve Edwards izjavila je kako su oni bili počastvovani time što je princeza Diana osigurala veliku javnu podršku za njihov rad i borila se protiv zabluda i stigme javnosti prema tim osobama.

"Diana je uradila mnogo i privatno. Posjećivala je sve organizacije i bolnice, razgovarala sa oboljelima, osobljem i volonterima. Pomogao je i Charles koji je donirao krv javno kada je postojao strah da će ljudi prestati to raditi", rekla je Edwards.

Princeza Diana je bila prva članica kraljevske porodice koja je imala kontakt s osobama oboljelim od AIDS-a, držeći ih za ruke 1980-ih godina.

"Borba protiv HIV-a počela je prije 30 godina. Naša generacija mora nastaviti tu borbu. Još nije pronađen lijek niti vakcina, ali znamo da je moguće spriječiti širenje HIV-a u budućnosti", rekli su prinčevi koji će donirati fotografiju na kojoj su oni s majkom Dianom, a koja će biti prodata na aukciji dobrotvornog udruženja u martu.