Showbiz
0

William i Harry dižu spomenik princezi Diani u Kensingtonskoj palači

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U augustu ove godine navršit će se 20 godina otkako je princeza Diana tragično stradala u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Njeni sinovi prinčevi William i Harry počeli su planirati kako će obilježiti ovu godišnjicu njene smrti i najavili da će joj sagraditi spomenik u Kensingtonskoj palači.

"Prošlo je 20 godina od smrti naše majke i sada je pravo vrijeme da svi priznaju njen pozitivan utjecaj u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta. Naša majka je dotakla mnogo života. Nadamo se da će spomenik svima koji posjete Kensingtonsku palaču omogućiti da se prisjete njenog života i naslijeđa", napisali su prinčevi William i Harry u saopćenju u kojem su također naveli kako će komisija koju su imenovali odlučiti o odabiru kipara te o tačnom mjestu postavljanja u vrtovima Kensingtonske palače.

Prinčevi će privatno finansirati podizanje spomenika, a nadaju se da će izgradnja i otkrivanje spomenika biti gotovi prije kraja 2017. godine.

Osim nastojanja Dianinih sinova da naprave spomenik u toku su i drugi planovi za obilježavanje dvadesete godišnjice njene smrti. U Kensingtonskoj palači je planirana izložba "Diana: Njena modna priča" koju će 24. februara otvoriti Dianin dugogodišnji dizajner David Sassoon.

To će biti četvrti londonski kip posvećen pokojnoj princezi, a britanski mediji pišu da kraljica Elizabeta II podržava ovaj plan.