Potpisale ugovor
6

Weinstein bivšim asistenticama platio 330.500 dolara da šute o seksualnom zlostavljanju

Klix.ba
Harvey Weinstein (Foto: EPA-EFE)
Harvey Weinstein (Foto: EPA-EFE)
Holivudski producent Harvey Weinstein platio je 330.500 dolara bivšim asistenticama da ne govore o tome kako ih je seksualno zlostavljao i uznemiravao, i to nakon što su ga njih dvije prijavile policiji 1998. godine.

Weinsteinova bivša asistentica Zelda Perkins otkrila je američkim medijima kako je potpisala sporazum o šutnji 1998. godine, ubrzo nakon što je i sama bila žrtva njegovog zlostavljanja.

Producent je od nje tražio da ga masira i nekoliko puta je pokušao odvući u krevet. Prisiljavao ju je da skida odjeću te da mu stalno šalje svoje fotografije. Perkins je rekla kako se mnogo sramila pričati o tome šta joj je radio.

Perkins je prijavila producenta nakon što joj je jedna kolegica rekla kako je i nju seksualno uznemiravao. Njih dvije su tada tražile naknadu štete od 330.500 dolara, ali su potpisale ugovor o neobjelodanjivanju kojim im je zabranjeno pričati o tome zašto su optužile Weinsteina.

Kršeći ovaj sporazum, Perkins će vjerovatno morati platiti štetu i druge pravne naknade koje su predviđene ugovorom.

"Želim javno prekinuti sporazum o neobjelodanjivanju. Ukoliko to niko ne uradi, nećemo pokrenuti raspravu o tome koliko su nečuveni ovi ugovori koji prinudno smjeste žrtve ispod poda", kazala je Perkins.

Nije još poznato ko je druga Weinsteinova asistentica koja je dobila novac za šutnju.

Zeldino svjedočenje poklapa se s pričama ostalih glumica koje je producent pozivao u hotelske sobe, a potom ih tjerao da se skidaju te zlostavljao. Weinstein je zbog svojih djela pod istragom policije Los Angelesa, New Yorka i Londona.