U Kanadi
24

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa svoj novi život počinju 31. marta

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski princ Harry i njegova supruga Meghan Markle raskidaju s kraljevskom porodicom od 31. marta, objavio je u srijedu ured para.

Objava dolazi u vrijeme dok Buckinghamska palata razmatra korištenje termina "Sussex Royal" za vojvodu i vojvotkinju od Sussexa nakon njihove odluke da napuste kraljevske dužnosti. U toku su razgovori među visokim zvaničnicima o tom pitanju, a odluka će biti donijeta skupa s pokretanjem njihove nove neprofitne organizacije.

Odluka kraljevskog para da žele napustiti kraljevske dužnosti iznenadila je javnost Velike Britanije. Princ Harry je izjavio da je tim potezom želio stvoriti mirniji život bez novinara koji ga snimaju, fotografiraju i pišu o njemu od dana kada se rodio.

Harry i Meghan više neće koristiti titule "njegova kraljevska visost i njena kraljevska visost", ali će ih ipak zadržati, ostavljajući otvorenom mogućnost da se par predomisli i vrati kraljevskoj porodici nekad u budućnosti.

Harryjeva pokojna majka, Diana, bila je lišena titule "njena kraljevska visost" kada su se ona i princ Charles razveli.

Podsjećamo, princ Harry i njegova supruga napustit će većinu svojih kraljevskih dužnosti, odustat će od javnog finansiranja i pokušat će da postanu finansijski nezavisni. Očekuje se da par, koji je dobio titulu vojvode i vojvotkinje od Sussexa po vjenčanju, provodi veći dio vremena u Kanadi istovremeno održavajući svoj dom u Engleskoj, u blizini dvorca Windsor, prenosi Associated Press.