Incident na snimanju
23

Voditeljima emisije Top Gear se zapalio automobil, prošli bez povreda

Klix.ba
Foto: BBC
Foto: BBC
Vožnja automobila do samih granica je opasna, a nekada stvari krenu po zlu. Ipak, nesreća koju su doživjeli voditelji automobilističke emisije Top Gear je prošla bez posljedica.

Voditelji Top Geara Chris Harris i Eddie Jordan su nedavno doživjeli nesreću dok su snimali emisiju u Monte Carlu. Oni su se vozili u preprodukcijskom sportskom automobilu Renault Alpine A110 kada je snimateljska ekipa primijetila plamen na donjem dijelu vozila. Prije nego se pojavila vatra, u automobilu se pojavila lampica koja ukazuje na problem s motorom. Nažalost, pokušaji da se požar ugasi bili su neuspješni, ali je najvažnije da su voditelji prošli bez povreda.

"Shvatio sam da moram izaći tek kad sam otvorio vrata, a plamen zahvatio moju ruku. Nažalost, automobil je potpuno izgorio, žao mi je što je tako lijep automobil uništen", izjavio je Harris.

"Vožnja u Monte Carlu je bila ostvarenje sna za mene. Automobil je bio sjajan, tako lagan. Plesao je po planinskim cestama, a Chris ga je vozio odlično. Šteta je što nismo završili testiranje, ali se ovakve stvari događaju", rekao je Jordan.

Harris i Jordan su bili na zatvorenom dijelu dionice SS17 u Monte Carlu kada je došlo do incidenta. Proizvođač automobila je pokrenuo istragu te će utvrditi razlog požara. Vožnje svih pretprodukcijskih automobila su obustavljene.

Alpine A110 je sportski dvosjed, a pokreće ga 1,8-litarski motor s turbopunjačem, koji razvija 248 KS. Uparen je sa sedmostepenim mjenjačem, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,5 sekundi. Maksimalna elektronski ograničena brzina iznosi 250 km/h.