Showbiz
2

Vlada Malavija optužila Madonnu za ucjenu i iskorištavanje

Klix.ba
Madonna u Malaviju (Foto: AFP)
Madonna u Malaviju (Foto: AFP)
Vlada Malavija optužila je pop divu Madonnu za ucjenjivanje u okviru dobrotvornog rada.

Naime, Madonna je tražila specijalni tretman i uputila je previše zahtjeva ovoj državi tokom turneje prošle sedmice, tvrde zvaničnici.

"Madonna je popularna međunarodna muzička zvijezda, ali to ne obavezuje nijednu vladu da joj pruži državni tretman", saopćeno je iz ureda predsjednika.

Na prethodnim putovanjima Madonna je imala bezbroj privilegija, ali tokom posljednje posjete odbijen joj je zahtjev da dobije VIP odjel na aerodromu.

Vlada je i preispitala Madonnine namjere u okviru humanitarnog rada u Malaviju, navodeći kako pjevačica želi da oni zauvijek osjećaju obavezu zahvalnosti prema njoj.

"Ljubaznost je slobodna i treba biti anonimna. Ako ne može biti slobodna i pokazati se u tišini, onda je u pitanju nešto drugo. Ovo što ona radi je najbliže ucjeni", navodi se u izjavi.

Madonnin glasnogovornik tvrdi kako takve optužbe nemaju smisla te da je pjevačica veoma tužna zbog takvih izjava.

"Neće me omesti takve smiješne optužbe. Ovdje sam došla prije sedam godina s časnim namjerama. Došla sam ponovo početkom ovog mjeseca da vidim kako napreduje izgradnja nove škole. Nikada nisam tražila specijalni tretman na aerodromu ili bilo gdje drugo tokom moje posjete. Neće me omesti ljudi s političkim agendama. Dala sam obećanje djeci Malavija i održat ću ga", poručila je Madonna.

Trevor Neilson, čija Svjetska grupa filantropista, koja vodi Madonnin projekt u ovoj zemlji, je izjavio kako su ovi napadi nastali zbog toga što je sestra predsjednice uklonjena s čelnog mjesta Madonnine organizacije u ovoj zemlji zbog optužbi da je pronevjerila 3,8 miliona dolara.

"Smatramo da bi vlada trebala biti zadovoljna što pjevačica svoje vrijeme i novac daje jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu", istakao je Neilson.

Madonnina dobrotvorna organizacija je trebala izgraditi akademiju za djevojčice vrijednu 15 miliona dolara, ali je odustala od toga te su se odlučili izgraditi zajedničke škole.

No, prošle sedmice, predsjednica Joyce Banda ljutito je reagovala na Madonnine izjave da gradi 10 škola.

"Gdje je tih 10 škola koje gradi? Ona gradi samo školske blokove u postojećim školama. U nekima je samo obnovila postojeće blokove. Ovo je uvreda za ljude Malavija. Ne može lagati svijetu na naš račun", rekla je Banda.