Proljeće 1974. godine
109

Vesna Dragojević podijelila fotografiju kada je rekla "sudbonosno da" Oliveru

L. K.
Foto: Vesna Dragojević / Privatni album
Foto: Vesna Dragojević / Privatni album
Udovica preminulog pjevača Olivera Dragojevića organizovala je veliku izložbu u Splitu gdje su ona i fotograf Feđa Klarić izložili mnoštvo fotografija iz privatnog albuma porodice Dragojević, te se tako sa posjetiocima prisjetili čovjeka kojeg mnogi smatraju legendom u muzici.

Split nije zaboravio Olivera Dragojevića, dokazala je izložba fotografija koju će do početka oktobra imati priliku vidjeti svi posjetioci splitskog City Centra. Veliki broj posjetioca došao je da pogleda fotografije iz privatnog albuma koje pokazuju različita razdoblja života ovog velikog umjetnika.

Mladi umjetnik iz Trilja Slaven Lagator pohvalio se muralom na kojem je Oliver, a koji je velik 2,5 metara.

Vesna je za Jutarnji.hr o Oliveru pričala sa mnogo emocija i drhtavim glasom. Upoznali su se sredinom maja 1973. godine, kada Oliver još nije bio poznat. Na jednom od svojih nastupa je ugledao Vesnu. Tada su se viđali svaki vikend, kada je ona dolazila da ga vidi u Split i ponedeljkom ujutro odlazila u Dubrovnik da radi.

Samo deset mjeseci nakon što su se upoznali, stali su pred matičara i izgovorili sudbonosno "da". Tada nije bila svjesna da stupa u brak s nekim ko će ostaviti veliki trag u muzici regiona. Vesna se kroz razgovor prisjetila momenta kada je napravljena fotografija, te novinarima otkrila kako su se ona i Oliver smijali činjenici da je rekla "da" prerano, prekidajući matičarku.

Foto: Vesna Dragojević / Privatni album
Foto: Vesna Dragojević / Privatni album

Par se vjenčao u malom stanu u kojem je Oliver živio s porodicom, a njihove majke su kuhale za taj događaj. Ostali su zajedno narednih 45 godina, kroz dobre i loše stvari. Oliver je ostavio trag na svima onima s kojima mu se put ukrstio, zbog čega njegova porodica redovno sluša nove anegdote od ljudi koji su ga nekad sretali.

"Svjesna sam da ne mogu vratiti vrijeme, ali sam danas sretna žena jer uspomene na Olivera u mom srcu žive vječno. Niko mi ih ne može oduzeti", zaključila je.