"Plaća svoj izbor"
72

Vedrana Rudan o "sapunici" u porodici Ristović: Ne možeš biti i bogat i častan i pristojan

I. B.
Vedrana Rudan posljednji tekst posvetila je drami u porodici Ristović (Foto: Pixsell)
Vedrana Rudan posljednji tekst posvetila je drami u porodici Ristović (Foto: Pixsell)
Hrvatska književnica Vedrana Rudan poznata po "oštrom" jeziku i slobodi govora na kakvu se rijetko ko odvaži, osvrnula se na sebi karakterističan način na dramu koja se odvija u porodici Ristović. Između ostalog, istaknuvši kako je udovica Nikolina Pišek morala znati s kim ima posla.

U tekstu koji je osvanuo na njenoj stranici rudan.info, književnica je istakla kako je vrlo vjerovatno da će Nikolina Pišek, udovica preminulog historičara Vidoja Ristovića, ostati bez onoga što misli da joj pripada. Ali, i da nije mogla tek saznati "istinu" o svom suprugu.

Među redovima teksta kojeg je nazvala "Prljavo rublje prljavih ljudi", napisala je i sljedeće:

"Znamo da niko normalan ovdje gdje živimo ne može računati na 'zakon'. Svaki sudac ima svoju cijenu, a na 'pravdu' imaju pravo samo bogati. Ali, vratimo se onoj 'sirotici'. Žena je visoko obrazovana, pametna, lijepa. Je li moguće da nije znala kad je ušla u familiju s kakvim ljudima ima posla?", zapitala se Rudan.

Citirajući rečenicu iz popularnog filma "Kum", a koja glasi "Iza svakog bogatstva stoji veliki zločin", Vedrana je nastavila: "Kome nije jasno da ne možeš biti i bogat i častan i pristojan? Kad si pametan i kad uđeš svojevoljno među bogate, nečasne i nepristojne zašto od njih očekuješ pristojnost i časnost? Jesi li glup ili ipak manipuliraš? Je li moguće da je popularna gospođa svoga supruga u njegovom punom 'sjaju' upoznala tek ovih dana? Naravno da nije. Znala je s kim ima posla, ali je bila u boljoj poziciji", istakla je ona.

Dodala je kako je Pišek, gubitkom supruga, "izgubila asa u rukavu".

"Neobični muškarci i neobične žene vole avanture. Ne analiziraju porijeklo imovine svoje novopečene rodbine sve dok to znači nositi brilijante, putovati svijetom, kupovati vile, na skupim fakultetima školovati djecu. Jasno je i njima da nema besplatnog ručka. Ako si vragu prodao dušu, onda ćeš to i platiti. Gospođa o kojoj pišem plaća svoj izbor", napisala je Rudan u objavi na svom blogu.

Dodala je kako svi koji danas žale Pišek, tako zapravo vrijeđaju voditeljicu.

"Ne žalim je ni najmanje. Ima utakmica u nogama. Izvući će se iz ove frke, nije joj prva. Ona je neobična žena", zaključila je književnica iz Rijeke.