Tamna strana medalje
0

Đuro utajio 140.000 eura poreza

Sarajevo-x.com
Slovenski i hrvatski mediji u četvrtak prenose vijest da je poznati sarajevski glumac Branko Đurić Đuro optužen da je utajio porez u visini od 140.000 eura.

Sarajevski glumac, reditelj i muzičar s ljubljanskom adresom, Branko Đurić Đuro, navodno je utajio 140 hiljada eura poreza kojeg je njegova kompanija Maska 55 izbjegla platiti poreznoj upravi.

Đurina kompanija Maska 55, pišu mediji, je firmi Mark net (koja je na popisu utajivača poreza) platila 700.000 eura duga za obavljene fiktivne poslove po računima koji su izdani u razdoblju od marta do decembra 2007. godine.

Maska 55 redovno ih je plaćala, nakon čega su fizičke osobe s bankovnih računa tvrtke Mark net dizale veće gotovinske iznose.

Iako se zna da je Maska 55 u vlasništvu Branka Đurića Đure, na mjestu zastupnika te firme, prema podacima poslovnog registra, krajem prošle godine zamijenio ga je Matjaž Stažišar.

Utajivanje poreza nije rijetka pojava kod slavnih osoba, a mediji navode da su iste probleme kao i Đuro, imalI svjetski poznati Luciano PAvarotti, Sophia Loren, Ingmar Bergman, Nicolas Cage, te Wesley Snipes.