Showbiz
1

Unuka Nelsona Mandele: Seksualno su me zlostavljali ljudi koji su me trebali čuvati

Klix.ba
Zoleka Mandela
Zoleka Mandela
Knjiga memoara koju je napisala Zoleka Mandela, unuka Nelsona Mandele, otkrila je strašne detalje o njenom seksualnom zlostavljanju dok je bila još dijete.

Tridesettrogodišnja Zoleka pisala je i o svojoj tuzi i patnji zbog gubitka dvoje djece, te borbi s rakom dojke. Njena 13-godišnja kćerka Zenani poginula je u saobraćajnoj nesreći u junu 2010. godine. Poginula je vraćajući se sa koncetra FIFA World Cup Kick Off Concert u Sowetu.

Zoleka u knjizi "When Hope Whispers" (Kada nada nestane) pisala je o svojoj decenijskoj borbi s ovisnošću o drogama i alkoholu.

"U periodu od osam do 14 godina seksulano su me zlostavljali odrasli koji su me trebali čuvati. Godinama sam krivila majku Zindzi za fizičko i seksualno zlostavljane kroz koje sam prolazila. Razmišljala sam o tome kako bi bilo da je bila tu za mjene, da je to mogla spriječiti i zaštiti me. Shvatila sam da je dala sve od sebe", stoji u jednom dijelu.

Zolekina majka Zindzi Mandela odrasla je bez oca koji je bio u pritvoru na Robben otoku te bez majke koja je također bila u zatvoru. Svako od Zindzine djece ima različitog oca.

Zoleka je saznala za smrt najstarijeg djeteta dok je bila na klinici u Johannesburgu, sedam dana nakon što se pokušala ubiti dok je bila na kokainu. U knjizi "When Hope Whispers" Zoleka kaže kako je "veliki dio nje umro" kada je saznala to. Ubrzo nakon toga ostala je trudna. Nosila je dječaka. No, beba je rođena prerano i umrla je.

Mandelina unuka otkrila je i sve o svojim ljubavnim vezama koje su bile burne te dovele je do ovisnosti i borbe protiv droge koja je trajala deceniju. Sve sumnje i misli koje je imala tokom borbe s rakom dojke objavila je na njenoj web stranici kako bi pomogla i drugim ženama koje prolaze kroz isto.