Showbiz
0

Umro tvorac "Mućki" John Sullivan

SRNA
John Sullivan
John Sullivan
Tvorac legendarne televizijske serije "Mućke" John Sullivan, preminuo je u 65. godini od upale pluća, javila je mreža BBC.

Scenarist najgledanijeg i najomiljenijeg sitkoma, ili komedije situacije, među Britancima, zadnjih je šest nedelja proveo u bolnici, gde je izgubio bitku s virusnom upalom pluća.

Sullivan je bio autor scenarija za serije kao što su "Dragi Džone", "Samo dobri prijatelji", "Građanin Smit" i druge, ali je hit serija "Mućke" bila njegovo remek-djelo. 

Avanture Del Boya i Rodneyja, njihovog dede, strica Alberta i ekipe iz Peckhama prvi put su emitovane 1981. godine, a poslednji specijal prikazan je na Božić 2003. godine. 

Zanimljivo je da je Sullivan, sin vodoinstalatera, na BBC došao kao šesnaestogodišnjak, i dobio posao pomoćnika scenografa, ali je oduševio čelnike kuće kada im je predstavio svoje ideje za komične serije. 

David Jason, koji je u "Mućkama" igrao glavnog junaka Dela Trottera, izjavio je da je skrhan viješću o smrti prijatelja koji će mu strašno nedostajati.

 "Izgubili smo najvećeg pisca komedija, ali nam je ostavio veliko nasljeđe, dar smijeha. Moje misli su sada sa njegovom divnom porodicom", rekao je Jason.
Generalni direktor mreže BBC Mark Thompson izjavio je da je John imao jedinstveni dar pretvaranja događaja i osoba iz svakodnevnog života u nezaboravnu komediju. 

Njegova najpoznatija serija "Mućke", u originalu (Only Fools and Horses), snimljena je u sedam sezona i u Velikoj Britaniji emitovana je od 1981. do 1991., uz nekoliko kasnije snimljenih božićnih epizoda. 

Posebne epizodu iz 1996. godine "Vrijeme koje imamo", koja je označena kao posljednja epizoda u kojoj Del Boy konačno ispunjava svoj san da on i njegov brat Rodey postanu milioneri, gledalo je više od 24 miliona ljudi, što je rekord za sitkom u Britaniji.

Serija je osvojila brojne nagrade, uključujući priznanje BAFTA 2004. godine.