Showbiz
6

Umro Rupert Loewenstein koji je pretvorio Rolling Stonese u globalni brend

FENA
Princ Rupert Loewenstein, bavarski bankar kome se pripisuju zasluge da je pretvorio Rolling Stonese u najbogatiji svjetski rock bend, preminuo je u 80. godini.

Loewenstein, koji je postao blizak prijatelj Micka Jaggera i kum njegovom sinu Jamesu, bio je finansijski menadžer benda skoro 40 godina, prenosi BBC.

Na Loewensteinov savjet Stonesi su postali poreski azilanti, seleći se na jug Francuske u 1970-im.

On je, ipak, ostao čuven po rečenici da "nikada nije bio fan muzike Stonesa".

Pripadnik kraljevske loze Wittelsbach, Loewenstein je rođen u Majorci 1933., ali se obrazovao u Britaniji, studirajući istoriju na Oxfordu prije nego što je počeo s radom u Londonu.

Jagger je sreo Loewensteina u kasnim 1960-im kada je on bio na čelu male londonske trgovačke banke.

Pjevač je zamolio za pomoć u izvlačenju benda iz njihovog ugovora s ondašnjim menadžerom Alleon Kleinom, koji je uzimao 50 posto od prihoda od pjesama.

To je bio početak partnerstva koje je trajalo do 2007. i pomoglo je Jaggeru da prikupi bogatstvo od procijenjenih 200 miliona funti.

Osim toga što je utvrdio njihov status kao poreskih azilanata, on je bio odgovoran za pretvaranje Stonesa u globalni brand, štiteći autorska prava za čuveni logotip s jezikom, nalazeći sponzore za turneje i ostvarujući sporazume s ključnim kompanijama.

Njihovi odnosi pogoršali su se, ipak, kako su se bližili kraju poslovne saradnje, kada je Jagger odbio nekoliko unosnih prijedloga Loewensteina, uključujući muzičku saradnju s Cameronom Mackintoshom.

Stonesi i Loewenstein razišli su se prije sedam godina.

Princ je preminuo u ovoj sedmici nakon duge bolesti. Njegova sahrana bit će održana u Londonu u petak.