Ostaje u zatvoru
60

Ubici Johna Lennona 12. put odbijen zahtjev za uslovni otpust

D. B.
Mark David Chapman
Mark David Chapman
Mark David Chapman, čovjek koji je ubio britanskog muzičara, pjevača, pjesnika i najpopularnijeg člana benda The Beatles Johna Lennona 1980. godine, ponovo je odbijen nakon 12. zahtjeva za uslovni otpust iz zatvora.

Chapman služi kaznu od 20 godina do doživotnog zatvora u zatvoru Green Haven u New Yorku, a pred odborom za uslovni otpust našao se 31. augusta. On je tražio uslovno puštanje na slobodu svake dvije godine još od 2000. godine kada je stekao pravo na to. Nova odbijenica znači da će ostati u zatvoru još najmanje dvije godine prije nego bude mogao podnijeti novi zahtjev.

Transkrip posljednje rasprave u Champanovom slučaju još uvijek nije objavljen.

Chapman je 8. decembra 1980. godine pucao u Lennona iz pištolja, ispalio je pet hitaca od čega su ga četiri pogodila u leđa. Nekoliko sati ranije je zatražio od slavnog muzičara da potpiše kopiju albuma "Double Fantasy", koji je snimio sa suprugom Yoko Ono. Lennon se vraćao s posljednje sesije snimanja sa svojom suprugom kada je ubijen.

John Lennon
John Lennon

Kasnije je Chapman rekao da se borio s depresijom i drugim mentalnim problemima tokom života do ubistva Lennona, a na sudu je u junu 1981. godine priznao ubistvo. Osuđen je dva mjeseca kasnije.

Ono se dugo protivila puštanju Chapmana na slobodu te je slala pisma odboru za uslovni otpust tražeći da odbije njegove zahtjeve.

Chapman je izrazio kajanje zbog ubistva u proteklim godinama te je izjavio da osjeća sve veću sramotu kako godine prolaze.