Otkriven i iznos plaće
4

U strahu od sankcija Putinova ljubavnica obrisala lične podatke s web stranice njenog medija

N. C.
Vladimir Putin i Alina Kabaeva
Vladimir Putin i Alina Kabaeva
Podaci Alinae Kabaeva, ljubavnice Vladimira Putina, dramatično su nestali sa web stranice medijske imperije koju ona kontroliše.

Alinini podaci bili su istaknuti u sekciji odbora direktora Nacionalne medijske grupe (NMG), ali su iznenada nestali - usred straha od zapadnih sankcija.

Nakon što su SAD nedavno sankcionirale Putinove kćeri i porodicu Sergeja Lavrova, bivša gimnastičarka obrisala je sve svoje podatke s ove strance. Medijska grupacija Kabaeve vjerovatno je u vlasništvu Putina, a plata Aline se procjenjuje na skoro 8,6 miliona dolara godišnje. Kabaeva je jedna od rijetkih ljudi u Putinovom užem krugu koja još nije pogođena sankcijama kao odgovor na to da je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

NMG nije objasnio zašto su uklonjeni Alinino ime i fotografije sa stranice. Od 2014. godine obnašala je funkciju predsjednika odbora, iako nije imala prethodno medijsko ili poslovno iskustvo.

Moć državnih i privatnih prokremljskih medija smatra se ključnom za podršku Putinu u ratu. Propagandisti stvaraju javno mnijenje koje više ne dozvoljava Putinu da počini ratne zločine, već ih zahtijeva od njega.

Kabaeva se nije oglašavala o ratu, ali su njeni mediji glasno navijali za Putina. Ranije je ignorirala posrnuće prema ratu kada je u decembru uhvaćena na snimku kako pleše u Moskvi.

Alina se također već dugo ne oglašava ni na društvenim mrežama, gdje je ranije bila vrlo aktivna. U svojoj posljednoj objavi dotakla se sporta i prozvala je Zapad zbog odnos prema Rusiji.

"Odnos prema Rusiji je najsramnija stranica u historiji svjetskog sporta. Međunarodni olimpijski komitet oduzeo je osvojene medalje ruskim sportistima koji su učestvovali na Olimpijskim igrama u Sočiju i doživotno ih diskvalifikovao. Bez ikakvih pravih dokaza! Ali Sud za sportsku arbitražu oslobodio je sportiste i primorao MOK da vrati medalje. Da li se neka od ovih organizacija - MOK, WADAizvinila našim sportistima? Kako niste primetili da je 28 sportista potpuno oslobođeno od strane suda?", navela je.